Menü Kapat

30 AĞUSTOS DESTANI 100 YAŞINDA

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları bir gün önce açıklanan program değişikliğiyle dün saat 11.00’de Hükümet Konağı yanındaki tören alanında Vali Yardımcısı Mustafa Güney’in katılımıyla başladı. Tören alanına gelen kamu kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşu yöneticilerin, askeri ve sivil erkân ile fakülte, yüksek okullar ve diğer okul yöneticilerinin hazır bulunduğu kutlamada önce Vali Yardımcısı Güney ve Belediye Başkanı Adil Biçer’in çelenk sunumu ve ardından da İstiklal Marşı’nın okunması gerçekleştirildi.

Askerlik Şubesi Başkanı Abdulkadir Sarıaltın’ın günün anlam ve önemini belirten konuşması için kürsüye davet edilirken, Sarıaltın, bu günün ebedi Baş-komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde milletin bağrından çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin milletimizle el ele gerçekleştir-diği en büyük zaferin, 30 Ağustos Zafer Bayramının 100’üncü yıldönümü olduğuna dikkat çekti.

Sarıaltın şöyle devam etti; “Büyük taarruzun son safhası olan ve 30 Ağustos 1922 tarihinde zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan muharebesi milli mücadele tarihimizde bağımsızlığın kazanılması, Türkiye’nin Ulu Önder Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlaşmaya yönelmesi ve yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türkiye Cumhuriyetinin doğuşunun bir dönüm noktasıdır. Bu büyük zaferle Türkiye Cumhuriyetinin tarih sahnesinde yeniden doğmuş ve devletimiz Cumhuriyetin ilanı ile de bağımsızlığına kavuşmuştur. Tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zaferi bağımsızlığına odaklanmış bir milletin yokluk içinde olmasına rağmen şanlı tarihinden kaynaklanan azim ve kararlılıkla karşısındaki büyük güçleri mağlup ederek hizmet ve ordu dayanışmasının sonucu askeri açıdan da anlamlı bir hedefe ulaşmasının ifadesidir. Bin bir yokluk ve yoksulluğun hakim olduğu milli mücadele döneminde büyük bir cesaret ve kahramanlıkla düşmanları karşısında dimdik ayakta duran Türk Ordusu bugün de aynı inanç ve kararlılıkla ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ve milletimizin emrinde vatanımızın, milletimizin birlik ve bütünlüğü uğruna kendisine verilecek her görevi yapma azminde, kudretinde ve kabiliyetindedir. 30 Ağustos Zafer Bayramının 100’üncü yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla kutladığımız bu mutlu günümüzde, Türk milletinin bugünkü varlığını ve modern Cumhuriyetimizi bizlere emanet eden başta Ulu Önder Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Şanlı Zaferimizin 100’üncü yılı Türk Milletine ve onun bağrından çıkan kahraman ordumuza, hepimize kutlu olsun”.

Daha sonra Kuşu Şehit Er. Senayi Akdağ Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Naile Tarhanacı’nın kendisine birincilik kazandıran ‘Emanete Riayet’ adlı kompozisyonunu okuması ve kompozisyonla ilgili ödülünü Vali Yardımcısı Güney’in elinden almasından sonra Akbaldır Kabristanındaki şehitliğe ziyaret yapıldı. Buradaki şehit askerlerin ve ayrı bir bölümde bulunan Şehit Polis Rahmi Dana’nın kabirlerine dualar okundu.