Menü Kapat

AKSAZ’IN ÜNLÜ ÜZÜMLERİ ATA USULÜ PEKMEZ OLUYOR

Anadolu insanının yüzyıllardır tükettiği ama kıymeti son yıllarda daha da iyi anlaşılan pekmez, kan yapıcı ve doğal enerji deposu gibi birçok özellikleriyle gözde olmayı sürdürüyor.

Aksazlı üreticiler, tarladan topladıkları üzümlerin içerisine beyaz pekmez toprağı karıştırarak geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezerek şıra elde ediyor. Geçmişten bu yana geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi hazırlayan Aksazlı üreticiler, katkı maddesi kullanmadan çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra pekmezi hazır hale getiriyor. Odun ateşinde uzun süre kaynatma tavasında kaynatılan pekmez, kaynamanın tamamlanmasının ve pekmezin kıvamına ulaşılmasının ardından tüketim kaplarına alınıyor.

Sabah aç karnına 2 tatlı kaşığı pekmez içmenin kansızlık ve demir eksikliğine bire bir çare olduğunu belirten Simav’a bağlı Aksaz Köyünün organik pekmez üreticisi Mustafa Vural, “Kışın soğuk günlerinde vücut ısısını koruyan en önemli enerji deposu pekmezdir” diyerek herkesi organik üzüm pekmezi tüketmeye davet ediyor. Aksaz’da organik olarak üretilen üzümlerden atadan gelen usullerle pekmez ürettiklerini bildiren Mustafa Vural, Simav ve çevresinde Aksaz Pekmezi’nin ilgi görmesinin en büyük nedenini organik olmasına bağladı.

Vural, atadan gelen usullerle pekmez üretimini şöyle anlattı: “Bağ Bozumu adını verdiğimiz bağdaki asmalardan üzümlerin toplanması pekmez üretiminin ilk ayağıdır. Toplanan üzümler daha sonra temiz su ile yıkanarak suyunun süzülmesi beklenir. Ardından siyah ve beyaz üzümler karıştırılarak şıra havuzuna atılır. Burada ekşilik ve asitliği giderici beyaz pekmez toprağı ile karıştırılan üzümler sadece üzüm ezmede kullanılan çizmeleri giyen kişilerce uzun süre ayakla ezilir. Ezilen üzümlerin posasında suyu kalmayıncaya kadar yapılan bu işlemin ardından üzüm suları başka bir havuza alınarak içindeki toprağın çökmesinden sonra şırada mayanın ölmesi, şaraplaşmanın önlenmesi için bir taşım kaynatılır. Soğuması için beklemeye alınan şıra daha sonra tekrar kaynatma tavasında kaynatılır. Kaynamanın tamamlanmasının ve pekmezin kıvamına ulaşılmasının ardından pekmez tüketim kaplarına alınır”. İştah açıcı, bebek gelişiminde önemli yararları olan mide, bağırsak ve böbrekleri güçlendirdiği belirtilen pekmezin Aksaz Köyünün önemli gıda maddelerinden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Vural, “Besin değeri kadar tedavi edici özellikleri bulunan, damar sertliğini önleyen organik pekmezimizi bala değişmem” diyerek sözlerini tamamladı.

Aksaz’da yapılan organik pekmez üretiminde 10 kilogram üzümden yaklaşık 1 kilogram pekmez üretildiği öğrenildi.