Menü Kapat

BAKKALLAR AİLEMİZİN BİR ÜYESİDİR

Günümüzde her köşe başında açılır hale gelen zincir marketlere rağmen ayakta kalmaya çalışan bakkallar, aynı zamanda mahallenin abisi gibi hizmet vermeyi sürdürüyor. Veresiye defteri hiç olmayan marketlerin yanında ürün çeşidi az ya da en çok talep gören gıda türü ürünler bakkallarımız tarafından vatandaşa sunulmaya Simav’da da devam ediyor.

Önceki gün Türkiye Tarım Kredi Market’in de Simav’da açıldığını düşünürsek zincir marketlerden Simav’da henüz açılmayanın Migros kaldığını gazetemize açıklayan Simav’ın en köklü bakkallardan olan Ağdacılar Caddesindeki Yağcılar Bakkaliye oldu.

Babası Mehmet Er ile birlikte uzun senelerdir bakkal dükkânı işleten Şener Er, küçücük dükkânda para kazanmaktan çok geçimini sağlama mücadelesini verirken 1-2 lira ucuz sattıklarını iddia eden 3 harfli marketlerin Simav’ın gerçek esnafı bakkalları olumsuz etkilediğini açıkladı.

Söz konusu marketlerdeki çeşitliliğin, belirli zamanlarda düzenlenen kampanyaların birçok meslek gurubunu da etkilediğine dikkat çeken Şener Er, beyaz eşyadan giyime, küçük elektrikli ev aletlerinden içeceklere, oyuncaktan gıda ürünlerine, sebze-meyveden çerezlere, kolonya ve sabunlara varıncaya kadar neredeyse her şeyin satışının yapıldığı marketler sayesinde ayakkabıcılar çarşısına, beyaz eşya satıcılarına, kırtasiyecilere ve diğerlerine giden müşteri kalmadığını ifade ederek, “Bakkallar başta olmak üzere küçük esnaf olarak Simav’ın pazarının kurulduğu Çarşamba günleriyle Kurban ve Ramazan bayramlarını günü kurtarma adına bekler olduk” dedi. 

‘BİZ DAHA UCUZUZ’ ALGISINI YIKMAK ZOR

Müşterilerle iletişimlerinin ve diyaloglarının hala çok iyi olduğunu söyleyen baba Mehmet Er ise Simav’ın küçük esnafında karşılıklı olarak güler yüzlü ve ilgi alakanın bulunduğuna dikkat çekti. Nüfusun önemli bölümünün Simav genelinde açılan zincir marketlere alışmış olduğunu söyledi. Er, “Kamuoyunda sürekli olarak ifade edildiği, yapılan denetimlerde ortaya çıktığı gibi zincir marketlerde raf fiyatıyla kasa fiyatının birbirini tutmadığı, son kullanma tarihi zorunluluğuna bağlı sorunlar yaşandığını bizler de duyuyoruz. Ancak bizi zincir marketlerden ayıran önemli husus aslında daha ucuz olmamız. Bizde zaman zaman bakkal olarak marketlerdeki ürün fiyatlarını kontrol ediyoruz. Bizim fiyatlarımız daha ucuz ama vatandaşlarımız zincir marketlerin daha ucuz olduğu konusundaki algısı var. Bizler bu algıyı yıkamadığımız gibi Simavlı vatandaşların Simav milliyetçisi olarak ihtiyaçlarını Simavlı esnaflardan alması, bizlere sahip çıkılması konusunda etkili olamıyoruz” diye konuştu.

Mahalle bakkallarının bulunduğu mahallenin, caddenin hatta sokağın ağabeyi, güvenilir kişisi, emanet bırakılabilecek dostu olduğunu da hatırlatan Şener Er, Mahalle ya da çarşı bakkalı her müşterisine; komşusuna esnaftan çok aile gibi bakar. Mahallelinin gelecek olan kargonun tesliminde bile bakkallara güvenin sonsuz olduğunu herkes bilir. Komşusunun ev anahtarını çocuğuna vermesi için evinin anahtarını teslim ettiği kişi de mahalle bakkalıdır. Bu çok önemli bir görev ve sorumluluktur. Bizler mahallelerin birer ağabeyi olarak hesap görürken zincir marketler gibi 1-2 kuruşun ardını değil, liraların ardını aramayan bir anlayışın temsilcileriyiz” dedi.