Menü Kapat

ÇİFTÇİ GELECEK YILDA DA YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETMEK İSTİYOR

Simav Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün Simav çiftçisine ekonomik girdi sağlayacak alternatif ürünleri destekleme programında yağlık ayçiçeği ekimi Simav çiftçisinin de yüzünü güldürdü. Üreticiler gelecek yılda da desteklemelerle yağlık ayçiçeği üretimini sürdürmek istiyor.

Simav’a bağlı kırsal alanlarda ve özellikle kurutulan Simav Gölü Arazisi’nde yaklaşık 7 bin dekar alanda bu yıl ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinde hasat devam ederken çiftçinin de rekolteden mutlu olduğu gözlendi. Göl arazisini çevreleyen belde ve köylerde çiftçiler yağlık ayçiçeği hasadından elde ettiği ürünleri bulundukları yerlerin harman yeri alanlarına ya da evlerinin önüne taşırken ayçiçeklerini çıkararak güneşte kurutmaya başlaması hız kazandı.

Özellikle mera ve boş alanlarda kurutulmaya bırakılan yağlık ayçiçekleri geniş alanları kaplarken Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekiplerin hibe desteğiyle ekilen ayçiçeklerin zirai denetimleri gerçekleştirmesi, bazı hastalıklarla zamanında mücadelesi bölgede çiftçileri de sevindirdi.

Bu çiftçilerden birisi olan Simav’a bağlı Boğazköy’ün eski muhtarlarından Asım Türköz, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla buğday ve mısır gibi hububatın ve ayçiçeği yağının maddi değerinin artış yaptığını herkesin gördüğünü, yaşadığını hatırlattı. Yağlık ayçiçeği tohumunun %75 hibe %25’in de çiftçi ödemesiyle önemli bir teşvik olduğuna da dikkat çeken Türköz, “Geçtiğimiz yıl yine hibe destekli üretimini yaptığımız yağlık ayçiçeği üretimimizi bu yıl artırarak gerçekleştirdik. Tohumların toprakla buluşturulmasından hasada kadar Simav Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün düzenli bir şekilde denetimleri, hastalık ve zararlılara karşı zirai mücadeleleri gerçekten çiftçileri sevindirdi. Nasip olursa gelecek yılda da yağlık ayçiçeği üretimini planlıyorum” diye konuştu.