Menü Kapat

İTFAİYEDEN ANIZ VE BACA YANGINI UYARISI

Simav ve çevresinde her ne kadar hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde yaşansa da, küresel kuraklığa bağlı yaşanan mevsimsel sıkıntılar devam etse de yine de özellikle geceleri hava sıcaklığının düşmesi kırsal alanın vazgeçemediği katı yakıt sobalarının yakılmasına neden oluyor.

Bu konuda yaşanan bir başka mevsimsel sıkıntı ise baca yangınlarına bağlı konut yangınları. 2014 yılında nüfusları 2 binin altına düşmesi nedeniyle 21 beldesi olan Simav’ın 6 beldeye gerilemesi, kapatılan beldelerdeki itfaiye teşkilatlarının tüm yükünü başta Simav Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olmak üzere; Çitgöl, Demirciköy, Naşa, Güney, Akdağ ve Kuşu belediye itfaiyeleri üstlendi. Kütahya genelinde 112 Acil İstasyonunun bir merkezden yönetilmesi de itfaiyelerin hatta Orman İşletme Müdürlüklerinin yangın söndürme araç ve ekiplerini son aylarda hummalı bir çalışma içine girmesine neden oldu.

ANIZ YAKMALAR BIKTIRDI!

İtfaiye teşkilatlarını en fazla üzen konuların başında anız ya da buna bağlı tarla yangınları geliyor. Gün içinde ilçe merkezine yakın ve uzak kırsal alanlardan gelen ihbarlar başta Simav Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünü anız yangınından anız yangınına koştururken, diğer yerlerde de kalan beldelerin itfaiyeleri anız yangınlarına koşuyor.

Anız yangınlarının kanun açısından tamamen yasak olduğunu ve para cezası uygulandığını tekrar hatırlatan itfaiye yetkilileri, bu konuda jandarmanın da gereken kanuni tahkikatları yerine getirdiğini bildirdiler.

Uzmanların anız yangınları hakkında bilimsel olarak yaptıkları açıklamaları da hatırlatan itfaiye yetkileri, “Tarlalarda hasat sonu anız yakılarak yapılan temizlikler aslında verimli toprağın yakılarak verimsiz hale getirilmesinin en acı örneğidir” dediler. Kırsal alandaki anız yangınlarının bir şekilde ağaç ve orman yangınlarına hatta yakındaki konutların

yanmasına da neden olacağını savunan itfaiye yetkilileri, bu konuda köy muhtarlarına hatta anız yakılmaması konusunda tüm çiftçilere görev düştüğünü savundular.

BACA YANGINLARINA DA DİKKAT ÇEKİLDİ..

Kış mevsiminin gelmesiyle konutlardaki hatta özellikle ahşap konutlardaki bacaların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Simav Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Bacalar temizlenmediği zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olmaktadır. Baca gazının geri tepmesi ve karbonmonoksit gazının ortama yayılmasından dolayı soba ve baca zehirlenmelerine neden olmaktadır. Baca içerisindeki partiküllerin tutuşması da baca yangınına devamında da çatı yangınıyla birlikte konut yangınına neden olmaktadır. Bu bakımdan bacalarla ilgili önlem alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki; önlem almak yangını söndürmekten daha az maliyetlidir” dediler.