Menü Kapat

“KESTANE HASADI BAŞLADI”

Simav Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Simav Ziraat Odası Başkanlığı ve Kütahya Ticaret Borsası’nın girişimleriyle Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Simav Kestanesinde hasat başladı. Simav’a bağlı Yeniköy’den başlayıp Simav’ın Mamak Köyüne kadar uzanan Simav Dağı eteklerinde 1400 metre yükseklikte bir şerit halinde ormanlık alanda yetiştirilen kestane ağaçlarında 2022 yılı hasadına üreticiler sessiz sedasız başladı.

Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) tarafından kabul edilerek TPE’nin Şubat 2022 tarihli bülteninde yayınlanan ve alınan karara itiraz süresinin dolmasının ardından Simav Kestanesinin resmen tescillendiğinin duyurulması, en çok Simavlı kestane üreticileri sevindirdi.

Simav’a önemli sıcak para girdisinin sağlanmasında kıymeti daha da artan Kestane konusunda yaşananları biraz hatırlatırsak, “Simav Kestanesi Simav Orman İşletme Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki ormanlık alanlarda bir orman emvali olarak görülmekte ve ormanlık alanlara giriş yasak olduğundan toplanması yasak olan bir üründü. Bugün Simav’a yapılan referandumla mahalle olarak bağlanan Beyce’nin Belde olduğu ve Belediye başkanlığını da Anavatan Partisi’nden merhum Bekir (Tahir) Karaca’nın yaptığı dönemde Karaca’nın dönemin Orman Bakanı Mustafa Kalemli’ye durumu anlatması ve yasağın kaldırılmasına yönelik talepleri çıkarılan yasayla kestane ağaçlarındaki ürünleri, bölge üreticilerinin hak ettiği ağaçlardan toplamasına Orman İşletme Şefliğinin belirli bir bedel tahsil etmesiyle toplamasının önü açılmıştı.”