Menü Kapat

KİÇİR’DE TKDK DESTEKLİ MAKİNE PARKI KURACAKLAR

Simav’a bağlı Simav’ın tek Çerkes Köyü olan Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) makine parkları sektöründe destek alarak kooperatif tarihinde Simav’da bir ilke imza attı.

Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifinin IPARD II Programı 11. Çağrı Döneminde üyelerinin kullanımına yönelik makine ekipman alımı içeren 2.320.061,22 TL tutarındaki proje için TKDK ile hibe sözleşmesi imzalandı.

Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Mehmet Kurnaz, kooperatif çalışmaları ve hayata geçirecekleri makine parkı projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “1974 yılında kurulmuş olan yaklaşık 50 yıl geçmişi olan Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifimizin 256 üyesi bulunmaktadır. Orman ve tarımsal faaliyetlerde üyelerine hizmet veren kooperatifimiz, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu bu makine ekipmanlarını almak ve daha ucuz fiyatlarla üyelerimize kiralayarak tarımsal faaliyetlerini ve ormancılık faaliyetlerini daha kolay yürütmelerini sağlamak amacıyla makine ekipman projemize başvurduk. TKDK’nın %65 hibe verdiği ve KDV’den muaf tuttuğu destekle 30 adet römork, 15 adet pulluk, 10 adet ot biçme makinesi, 1 adet balya makinesi,  1 adet silaj makinesi, 8 adet ot toplama makinesi, 15 adet kaz ayağı makinesi, 15 adet pulluk toplamda ise 55 adet makine ekipman ve ayrıca makine ekipman parkı desteğini kooperatifimize kazandırdık.

Tamamı 2.320.061,22 TL tutarında olan makine ekipmanları projemiz için TKDK Kütahya İl Koordinatörü V. Birsen Karaaslan ve Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifimiz arasında sözleşmemizi imzaladık. Alacağımız bu makine ve ekipmanları TKDK tarafından tamamı hibe olarak ödenecek. Ayrıca Sınırlı SorumluKiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifine ait araziye kurulacak olan makine parkı için TKDK kooperatifimize 81.103.52 TL destek sağlayacak” dedi.

Makine ve ekipmanları için Balıkesir’de bir firmayla anlaştıklarını söyleyen Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Mehmet Kurnaz, makine ve ekipmanların önümüzdeki günlerde kooperatifimize teslim edilecek dedi.

Kurnaz, Kiçir Köyü Muhtarlığı ile birlikte ortaklaşa yürüttükleri projenin kabul edilmesinde emeği geçen, TKDK Kütahya İl Koordinatörü V. Birsen Karaaslan’a, Proje Danışmanı İbrahim Kanber’e, Kiçir Köyü Muhtarı Rauf Buhan’a ve desteklerinden dolayı kooperatif üyelerine ve köy halkına teşekkür ederim dedi.

Kiçir Köyü Muhtarı Rauf Buhan, Kiçir köyünde bulunan Kereste Fabrikası için önümüzdeki günlerde makine ve ekipmanları ile ilgili proje çalışmalarına başlanacağını ve çevre köylerden de istihdam sağlanacağını söyledi.