Menü Kapat

LEZZETİN USTALARI SINAVDAN GEÇTİ

Mühendislerin, mimarların, inşaat mühendislerinin, avukatların hatta doktor ve öğretmenlerin bile iş aradığı günümüzde meslek sahibi olan kalifiyeli elemanlar hayat yolculuğuna çok daha önceden başlarken Mesleki Eğitim Merkezlerinden yetişen usta ve kalfalar önemli bir boşluğu doldurur hale geldi.

Günümüz Türkiye’sinde mesleki eğitimin önemi; mesleki eğitim görmüş belgeli kişilerin kısa zamanda iş bulmalarıyla hızla öne çıktı. Bu çerçevede Simav halkının ‘Çıraklık Eğitim Merkezi’ adıyla bilip günümüzde Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezi adıyla gözde bir meslek edinme merkezi olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulun 36 kişilik Raife Kazcıoğlu Çırak Öğrenci Pansiyonuna da sahip olması çırak öğrenciler, kalfa ve usta olmak isteyenler hatta değişen mevzuatlara göre 6 aylık serbest piyasada kontrol ve denetim altında çalışarak ustalık belgesi alanların artması mesleki eğitim merkezine ilgiyi artırdı.

12 KİŞİ SINAVA GİRDİ..

Bilindiği gibi Ustalık Belgesi ya da mesleğiyle ilgili diploması olmayan hiç kimse mevzuatlara göre iş yeri açamadığı gibi birçok mesleği de icra edemiyor. Bu nedenle ustalık belgesi almak isteyenler Simav HİK Mesleki Eğitim merkezine akın ediyor. Onlar içinde özellikle Aşçılık Ustası olmak isteyenlerden 12 kişi merkezin meslek öğretmenlerinden Sevim Bolat ve Ramazan Karakaya denetiminde çalıştıkları iş yerlerinde 6 aylık süreci tamamlayarak süreç sonunda uygulamalı sınava tabi tutuluyorlar.

KYK YEMEKHANESİNDE UYGULAMALI SINAV..

Bu konuda Aşçı ustalığı dalında 6 aylık eğitimini tamamlayan toplam 12 bay ve bayan aşçı ustası adayın uygulamalı sınavı ve pişirdikleri yemeklerin sunumu Kredi ve Yurtlar Kurumunun Muradınlar Mahallesindeki öğrenci yurduna ait yemekhanesinde yapıldı.

Halil İbrahim Kazcıoğlu (HİK) Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Halil Şen’in konuklarını kapıda karşıladığı uygulama sınavına Belediye Başkanı Adil Biçer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirikçi, Simav Yurtkur Müdürü Ali Karaca, İlçe Milli Eğitim Şube müdürlerinden Bayram Bülent Yıldırım ve Ünal Özcan, Simav’ın mahalle muhtarları, aşçı usta adaylarının çalıştığı iş yerlerinin sahipleri, merkezin öğretmenleri katıldı.

HALİL ŞEN; “MERKEZİMİZE BU YIL 60 KAYIT VAR”..

Sınav öncesinde kısa bir konuşma yaparak Mesleki Eğitim Merkezinin önemini, çırak Öğenci, kalfa ve usta eğitimleriyle mesleğini özel sektörde sürdürerek ustalık belgesi almak isteyenlerin durumları, hakları ve mevzuattaki şartları anlattı. Özellikle Usta adayları hakkında yoğunlaşarak her birinin çalışma alanlarında devlet tarafından iş kazalarına karşı sigorta yaptırıldığını, her birine yine devlet tarafından yürürlükteki asgari ücretin yarısı kadar maaş ödendiğini açıklayan müdür Şen, “Lise mezunu olup da dışarıdan programlarımıza katılarak ustalık belgesi için başvuranlara kapımız açık. Merkezimize ilgi mesleki eğitime gösterilen ilgiyle birlikte artış gösterirken bu yıl 60 öğrencinin kayıt yaptırması bize gösterilen ilginin kanıtıdır. Bugünkü buluşmamıza katılarak bizleri onurlandıran muhtarlarımıza da anlatmak istediğimiz de budur. Onların; sorumluluk alanlarında ikamet eden, işsiz ve mesleksiz vatandaşlarımızı merkezimize yönlendirmelerini, o kişilerin istediği meslek alanında eğitim ve belge alarak hayata mesleki eleman olarak katılmalarına yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

PANSİYONUMUZUN KAPASİTESİ DOLDU..

Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezinde bulunan yatılı pansiyonun 36 kişilik potansiyelinin dolduğunu, yeni pansiyon ya da pansiyon yapacak arsaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen müdür Şen, mesleki eğitime önem veren Kazcıoğlu Ailesine, Simav Ticaret ve Sanayi Odası ile özel sektör temsilcilerine ve programa katılanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

KAZCIOĞLU; “STSO VE KAZCIOĞLU AİLESİ OLARAK MESLEKİ EĞİTİMİN YANINDAYIZ”

Daha sonra söz alan Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve iş insanı Şeref Kazcıoğlu ise, mesleki eğitim konularının geçmişten günümüze hep içinde olduğunu ve olmaya da devam ettiğini hatırlattı. Simav adına görev yapmaktan onur duyduğu Simav Ticaret ve Sanayi Odasının bağlı olduğu TOBB’un Mesleki Eğitim Kurulunda görev yaptığını da hatırlatan Kazcıoğlu, “Türkiye’de bugün çırak öğrenci kavramı hayata geçmişse, mesleklerin her alanı için ihtiyaç olan çırakların yetiştirilerek usta olmalarında hatta mesleki eğitimini sürdürürken lise diploması almalarında Simav TSO’nun katkısı bulunmaktadır. Bu alanda Kazcıoğlu Ailesi olarak geçmişten günümüze HİK Mesleki Eğitim Merkezinin hep yanında olurken, Türkiye’nin ikinci çırak öğrenci pansiyonu olan Raife Kazcıoğlu Çırak Pansiyonunu oluştururken mesleki eğitime verdiğimiz önem bellidir” dedi.

HER ÇIRAĞIN HAKKI VE GÜVENCELERİ OLMALI..

Merkeze bağlı eğitim gören çırak öğrencilerin atık metallerden oluşturdukları objelerin bakanlara, genel müdürlere takdim edilmesinin en çok kendisini mutlu ettiğini sözlerine ekleyen Kazcıoğlu, “Sanayi sitesinde çırak olarak çalışanlar da Mesleki Eğitim merkezine bağlı çırak öğrenciler gibi hak ve güvencelere sahip olmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

BAŞKAN BİÇER; “MESLEKİ EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ”

Günün son konuşmacısı Belediye Başkanı Adil Biçer oldu. Çırakları, kalfaları ve ustaları yetiştiren öğretmenlere ve ustalara teşekkür eden başkan Biçer, “Simav Belediyesi olarak bizler de ‘her işi yaparım’ diyenleri değil, gerektiğinde gerekli alanlar için sınav açarak sınavda başarılı olanları işe alıyoruz. O yüzden mesleki eğitimi ve kalifiyeli eleman yetiştirilmesini her zaman önemsiyoruz” dedi.

Mesleki eğitim alanında HİK Simav Mesleki Eğitim Merkezinin, mesleki eğitime önem veren Kazcıoğlu Ailesinin sürdürdüğü emeklerin ilçe kalkınmasına ve ilçe istihdamına sağladığı artıları her zaman gördüğünü de belirten başkan Biçer, “Bu programı hazırlayan merkez müdürlüğümüze, öğretmenlerimize, mesleğindeki ustalığını gösteren usta adaylarımıza teşekkür ediyor, mahalle muhtarlarımızın mutlaka mesleki eğitim merkezini ziyaret ederek mesleki eğitim konusunda daha da bilgi sahibi olmalarını önerir, gördüklerini ve merkezin önemini mahallelerinde ikamet eden vatandaşlarımıza aktarmalarını dilerim” ifadesinde bulundu.

Daha sonra 6 aylık uygulamalı eğitimlerini tamamlayan aşçı ustaları pişirdikleri mönüyü ikram ederek maharetlerini sergilediler.

Halil İbrahim Kazcıoğlu Mesleki Eğitim Merkezine bağlı olarak aşçı ustalığı eğitimini alan isimler şunlar: Hasibe Kaymaz, Nihal Ülken, Nurcan Şenses, Mehmet Kocabıyık, Abdurrahim Alkan, Mehmet Akçay, Mehmet Kaymaz, İbrahim Ergün, Fatma Akçay, Hamide Cantürk, Himmet Turun ve Yeşim Taş.