Menü Kapat

ORGANİK ÜRÜNLERDE ”KADIN ELİ”

Türkiye’de üretim ve istihdam alanlarında ‘Kadın Kooperatifleri’ ‘Kadın Girişimciler Kurulları’ ile sanayiden tarıma, gıdadan giyime kadının eli her yere uzanırken Simav’da organik gıda ve ürünleri konusunda ‘sıfır atık’ hedefli kadınların kurduğu “Yeşil Simav Yöresel Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” 100 çeşit ürünle Türkiye ve Almanya pazarında.

Simav’ın Demirciköy Beldesinin Çaysimav Mahallesinde beldenin belediye başkanı Cahit Onar’ın destekleriyle bir gurup kadın tarafından 2021 yılının Ocak ayından bu yana faaliyetini sürdüren S.S. Yeşil Simav Yöresel Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Çaysimav mahallesinde öğrenci yetersizliğinden kapanan okulun kiralanmasının ardından üretime geçerek yöremizde tarım alanında elde edilen ürünleri mamul hale getirerek belde, ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Kooperatif Müdürü Yunus Erdoğan’ın daveti üzerine gittiğimiz tesiste boşaltılan okul binası atıl durumdan bir üretim merkezine dönüştürülürken, binanın her odasında yapılan ürünler alınan siparişlerle Türkiye’de seçkin şarküterilerin yer aldığı Antalya, İstanbul ve Ankara gibi kentlere sevk ediliyor. Yurt dışında ise AB ülkelerinden sadece Almanya’daki bir firma aracılığıyla ürünlerin dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 20 aylık bir süreçte tamamen organik ürünlerin sıfır atık hedefiyle mamul ürün haline geldiği çevreci bir tesis olduklarını gazetemize anlatan kooperatif müdürü Erdoğan, “Simav ve yöresindeki her türlü bitkinin, meyve ve sebzenin hatta çam ağacının dalındaki kozalağına kadar her şeyin vücuda yararlı olacak şekilde mamul ürün haline getirmenin mücadelesini hijyenik şartlar ve gıda yönetmeliklerine uygun sürdürüyoruz.

Belirli aralıklarla denetimlerimizin yapılıp numuneler verdiğimiz tesisimizde mükemmelin ötesi “Bi Baha” sloganıyla ürettiğimiz her ürünümüz özellikle alternatif tıp ürünlerinin satışını yapan noktalarda da satılıyor. Organik ürünlerimizle ilgili olarak talep edilen ürünlerde de marka olmuş firmalara fason üretimler de gerçekleştiriyoruz” dedi.

Devletten destek almadan kooperatif tesislerinde organik olarak sirke, şurup, turşu, bitkisel yağlar, yöresel ürün olarak mantı, erişte, tarhana, yaprak sarma gibi ürünlerin yanı sıra reçel, pekmez, bitkisel çaylar, marmelat, kür ürünleri hatta komposto, salça sezonunda da Simav Kestanesi, taze fasulye ve kuru fasulye, ceviz gibi ürünlerin de paketlenip pazarlamasının yapıldığını anlatarak sözlerini sürdüren Erdoğan, “AB ülkelerinden birisi olan Fransa’dan da talep geldi. Çam kozalağından şurup, sirke, pekmez ve kür için deneme üretimi yapacağız. Başarıya ulaşırsak yurt dışına satış yaptığımız ülke sayısı artacak” dedi.

Simav yöresinden yetişen ürünlerin mamul ürün olarak üretildiğini ve üretim listesindeki pazarlanan ürün listesinin % 97’sinin S.S. Yeşil Simav Yöresel Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne ait olarak etiketlendiğine de dikkat çeken Erdoğan, “Tanıtımımızı da elimizden geldiğince yaparken Simav’ın adını etiketlerimizle her tarafa her müşteriye taşıyoruz. Geçtiğimiz yıl Antalya’da düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı’na katılarak önemli bir ilgi gördüklerini hatırlatan Yunus Erdoğan, “Söz konusu fuar bu yıl 30 Eylül tarihinde açılıyor. S.S. Yeşil Simav Yöresel Ürünler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olarak fuarda ürünlerimizin ve Simav’ın tanıtımını yine yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.