Menü Kapat

ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ 100 YAŞINDA

Kurtuluş Savaşının Büyük Zafer’le sona ermesi, düşmanın Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk askeri ordusuyla Ege Denizine dökülerek yurdu terk etmesiyle özellikle Batı Anadolu olarak kabul edilen Ege’de şehir ve kasabaların özgürlüğüne kavuşmasında dönemin önemli kasabalarından Simav’da düşman işgalinden kurtuluşunun sevincini yaşadı. Yaşanan özgürlük sevinci ise 4 Eylül 2022 tarihi itibariyle 100 yaşına bastı.

Simav 4 Eylül Pazar günü düşman işgalinden kurtuluşunda bir asrı geride bırakırken Simav Belediyesi önderliğinde hazırlanan özgürlüğün 100.yıl kutlamaları yoğun bir şekilde gerçekleşti.3 Eylül günü başlayan, AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa Güney’in ve hemşerimiz Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın katılarak onurlandırdığı kurtuluş günü etkinliklerinde ilk önce şehrin yerel yönetimi olarak en önde bulunan Simav Belediye Başkanı Adil Biçer, konuk; Ankara Seymenleri, Çankırı Yarenleri, Afyon-Sandıklı Yarenleri ve Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yarenlerinin temsilcileri tarafından makamında ziyaret edildi.

Başkanlık makamında gerçekleşen buluşmada konuk ekiplerin yöneticileri tarafından başkan Biçer’e yöresel hediyeler takdim edilirken başkan Biçer de konuklarına Simav’ı tanıtan ürünlerden hediyeler takdim etti. Kurtuluş Gününün Simav’ın özgürlüğe adım attığı ve bugünlere taşıdığı 100. yıl oluşunun dikkat çekildiği kısa konuşmaların ardından da Belediye Meydanında yerel ve konuk yaren ekiplerinin, Simav yarencilik geleneğine emek ve gönül vermiş yaşlı yarenlerin protokol üyeleriyle birlikte helva karma şenliğine bazı resmi kurum yöneticileri, İlçe Emniyet Müdürü Secaattin Aktay, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Kulat, Simav Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeref Kazcıoğlu gibi isimlerle vatandaşlar katıldı. Helva karma şenliğinden sonra da Simav’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı anısına başta Belediye Başkanı Biçer ve belediye birim müdürlerince konuklara ve vatandaşlara helva ikramı yapıldı.

3 Eylül aksamı ise 89. Simav Turizm ve Ticaret Panayırında ise bu kez halk konseri değil konuk yaren ekiplerinin birbirinden güzel halk oyunları gösterileri geceye renk kattı. Başkan Biçer’in kısa bir selamlama konuşmasının ardından Ankara Seymenleri, Çankırı Yarenleri, Afyon-Sandıklı Yarenleri ve Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yarenlerinin yörelerine özgü yöresel kıyafetleri ve müzikleri eşliğinde panayır alanındaki gösterileri kalabalık bir halk topluluğu tarafından ilgiyle izlendi.

SİMAV’IN ZEYBEK OYNAYAN İLK BAŞKANI..

Panayır alanındaki halk oyunları gecesinin en önemli anı ise programın sonunda Belediye Başkanı Adil Biçer’in Sarı ve Mor Zeybeklerden Can Can ile yöresel efe oyunu oynayışı oldu. Çok uzun bir tarih geçmişinde bu güne kadar hiç bir belediye başkanının efe oyunu oynamaması başkan Biçer’in farkını da ortaya koyarken vatandaşlar ve konuk ekipler tarafından uzun süre alkışlandı.

DAĞDAN İNME TÖRENİ, MEVLİT-İ ŞERİF, TEBRİKLERİN KABULÜ, ÇELENK SUNUMU, HALK OYUNU GÖSTERİLERİ, LOKMA İKRAMI..

Simav belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Belediye Zabıta Müdürlüğü görevlilerinin idaresinde gerçekleştirilen 4 Eylül kutlamalarının Pazar günü gerçekleşen bölümü ise bu yıl ilk kez öğle saatlerinde başladı. Temsili Türk Kuvvetleri olarak Simav’ı düşman işgalinden kurtarmak için konuk yaren ekipleriyle birlikte saat 12.30’dan itibaren Karşıyaka Tepesinden silahlarını ateşleye ateşleye inen yarenler, Simav halkının alkışlarıyla karşılandılar. Ekiplerin Yenimahalle üzerinden Çevre Yolu üzerindeki Simav Zeybeği Anıt Heykeli’ne çelenk sunmaları gerçekleşirken Simav Müftülüğü din görevlileri de Belediye Meydanında Kurtuluş Savaşından günümüze dek tüm şehitler ve Ahirete intikal eden gaziler için Öğle Namazı öncesinde Mevlit-i Şerif okudular. Kütahya Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan’ın da bu bölümde katıldıkları kutlamalarda programda yer alan Ankara Seymenleri, Çankırı Yarenleri, Afyon-Sandıklı Yarenleri ve Simav Sarı ve Mor Zeybekler Yarenlerinin Belediye Meydanına gelerek halkı ve protokolü selamlamalarının ardından ekiplerin yöneticileri başkan Biçer’i makamında ziyaret ederek Simav’ın 4 Eylül Kurtuluş Günü’nün kutlu olmasını sırayla dile getirdiler. Daha sonra Belediye Meydanında bulunan Atatürk Anıtına Simav Belediyesi ve tüm yarenler adına çelenk sunumu ve ardından da saygı duruşunda bulunulup topluca İstiklal Marşı okundu.

Vatandaşlara günün anısına lokma ikramlarının da yapıldığı kutlamada günün anlam ve önemine ilişkin konuşması için kürsüye davet edilen Belediye Başkanı Adil Biçer, 4 Eylül Simav’ın Kurtuluş Günü’nün önemine değinerek seçimlerden bu yana yaptığı çalışmalardan, bitirilen, devam eden, hizmete giren ve hizmete girecek yatırımlarla planlanan yatırımları içeren bir konuşma yaptı.

Başkan Biçer’in konuşması şöyle; “Bugün 4 Eylül Simav’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı ve gurur günümüzdür. Bugün Afyon Ovasında, 30 Ağustosta alevden sele dönüştüğü ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ diyenlerin sürgülerin üzerlerine bedenlerini attıkları bir gündür. Bugün Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan kurtuluş mücadelesinde esareti tarihinin hiçbir döneminde kabul etmeyen, kurtuluş mücadelesinde karakteri yüksek Türk milletinin Simav’da ateşle imtihan olduğu bir gündür.

Bugün “Ya İstiklal, Ya Ölüm” diyenlerin gelecek nesiller için ölümü seçtikleri gündür. Dünya savaş tarihine geçen şanlı zaferlerle Türk milleti şehit kanlarıyla sulanan vatanı üzerinde asla boyunduruk kabul etmeyeceğini göstermiştir. Milletimiz her türlü yokluk ve imkansızlığa rağmen kazandığı bu zaferle 1071 yılında Malazgirt Zaferiyle bize yurt kılınan bu toprakların ezeli ve ebedi vatanımız olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Bundan 100 yıl önce Simav’ımıza gelen düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde arkasına bakmadan kaçmıştır.

Türk Milletinin büyüklüğü şanlı geçmişinden gelir. Şanlı bayrağımızı bayrak yapmak için kan akıttık, şanlı yurdumuzu vatan yapmak için uğrunda sayısız canlar verdik. Değil biriniz, üçünüz, beşiniz topunuz üstümüze gelse vatan için bayrak için milletimizin birliği için 100 yıl önce olduğu gibi bugünde hiç düşünmeden seve seve canımızı vermeye hazırız. Çünkü bizim için Türk milleti birdir, bayrak tektir, vatan namustur, devlet şereftir. Türk milleti olarak her zaman bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte güçlü ve büyük Türkiye olacağız. Ülkemizi tek bayrak, tek millet, tek vatan ve tek devlet anlayışına yönelik her türlü terör örgütleriyle ve iş birlikçileriyle yapılan hain saldırılar şimdiye kadar ülkemizi bölememiş ve bundan sonra da bölemeyecektir.

Geçmişimizden aldığımız güç ile geleceğe doğru ve emin adımlarla ilerliyoruz. 100 yıl önce topla, tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün ilimde, bilimde, teknikte Türk milletine yakışır şekilde vermeye devam ediyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş savaşımızın tüm kahramanlarımıza, aziz şehitlerimize ve ebediyete uğurladığımız tüm gazilerimize de Allah rahmet diliyorum, onları şükran ve minnetle anıyorum. Vatanımız, bayrağımız ve bağımsızlığımız uğrunda can veren tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. Simav’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı kutlu olsun.”

Başkan Biçer’in konuşmasının ardından törene katılan tüm yaren ve Seymenlerin kendi bölgelerinden halk oyunu örneklerini sunmasının ardından Belediye Meydanındaki kutlamalar sona erdi.

Simav’ın 4 Eylül Kurtuluş Günü kutlamaları aynı gün saat 20.00’de Hastane (Yenimahalle) Parkından başlayarak panayır alanında son bulan Fener Alayıyla renklenirken, kutlamalara katılan tüm yaren ekiplerinin halk oyunları gösterileriyle hem 4 Eylül Simav’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100.yıl törenleri hem de 89.Simav Turizm ve Ticaret Panayırı ile bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Simav 1.Jeotermal Seracılık İhtisas ve Tarım Fuarı sona erdi.