Menü Kapat

SİMAVLI GAZİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

1921 yılında, TBMM tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” unvanı verilmesinin onuruna kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü Simav’da da törenle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk, Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde “Gazi” unvanını aldı. 15 Eylül’de Edirne Milletvekili İsmet Paşa (İnönü) ile Kozan Milletvekili Fevzi Paşa (Çakmak) tarafından Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanı verilmesine dair bir önerge verildi. Kanun teklifi Büyük Millet Meclisinin 19 Eylül 1921 tarihli oturumunda kabul edildi. İşte bu önemli gün 27 Haziran 2002 yılında kabul edilen kanun ile her yıl törenler ile kutlanmakta, Atatürk ve Silah arkadaşları başta olmak üzere kurtuluş Savaşından günümüze dek ülke savunması adına görev yaparken gazilik unvanına erişen gazilerden hayatını kaybedenler rahmetle, yaşayanlar da onurla anılmaktadır.

Simav’da dün Hükümet Konağı yanındaki tören alanında Kütahya Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, Belediye Başkanı Adil Biçer ve Gaziler ve Muharip Gaziler adına Gazi Kamil Sevilmiş tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu, ardından da saygı duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu.

Simav Fen Lisesi tarafından hazırlanan törene protokol üyelerinin yanı sıra Simavlı gaziler, bazı resmi dairelerin yöneticileri, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, okul müdürleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle öğrenciler katıldı. Simav Fen Lisesi öğrencilerinden Fatma Nur Akdeniz Mustafa Kemal’in Askerleri adlı şiiri okumasının ardından da günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Simav Fen Lisesi Tarih Öğretmeni İsmail Bulut yaptı.

Konuşmasının başında; “Vatan uğrunda savaşırken ölenlere şehit, savaştan yaralanarak dönenlere de gazi” denildiğini hatırlatan Bulut, Şehitlik ve Gaziliğin Türk Milleti için şereflerin en yücesi olduğunu ifade etti.

Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü; “Dinimiz Şehitlik ve Gazilik makamını insanoğlunun yükselebileceği en yüksek mertebe olarak görür. Gazilerimiz şanlı tarihimizin ebedi kahramanlarıdırlar. Gazilik ömür boyu taşınacak büyük bir onurdur. Vatan uğruna kolunu, bacağını, gözünü, kulağını kaybeden gazilerimiz vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan en güzel örnekleridir. Tarihimiz Şehit ve Gazilerimizin nice zaferleriyle doludur. Vatanın her karış toprağında milyonlarca şehidimizin ve gazilerimizin kanları bulunmaktadır. Onlarla ne kadar gurur duysak, kahramanlıklarıyla ne kadar övünsek azdır. İşte bugün kahraman Gazilerimize vefa duygularımızı ifade etmenin günüdür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı, huzurlu, uzun ömürler diliyorum”.

Daha sonra Simav Fen Lisesi öğrencilerinden Meryem Gün, Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı “Ordunun Duası” adlı şiiri okudu. Programdan sonra Eynal Kaplıcalarında Vali Yardımcısı Buğra Karadağ Gaziler Günü dolayısıyla Gazilere yemek ikramında bulundu.