Menü Kapat

VALİ ÇELİK; “MİLLETİMİZİN EN BÜYÜK DEĞERİ ÜRETİM”

Üretim yapan çiftçinin her aşamada desteklenmesinin önemine dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Çünkü milletimizin en büyük değeri üretim. Üretimi desteklemediğimiz, bir parçası olmadığız zaman karşımıza çıkan sorunları biliyoruz. Bunun çaresi de hak edenin hak ettiğini almasından geçiyor. Bizler ve sizler bu sürecin en önemli paydaşlarıyız” dedi.
Kütahya Ticaret Borsası Elektronik Satış Salonu sezon açılışı Vali Ali Çelik’in katılımıyla gerçekleştirildi. Kurdele kesilerek yapılan törende konuşan Vali Ali Çelik, çiftçilerin ürünlerinin değerinin bulmasının önemine vurgu yaptı. Kütahya’da başlayan hasat sürecinin ikinci etabının hububat alımı olduğunu belirten Vali Çelik, “Temel görevlerimizden birisi çiftçi ile tüccarı buluşturup rekabet ortamını sağlamak. İnşallah bu sürecinden ilk adımını da atıyoruz” dedi.
Kütahya Valisi Çelik şöyle devam etti; “ Bizim beklentimiz bu sürecin kesintisiz devam edecek yapıya kavuşması. Ticaret borsasının tam da karşılığı bu. Hem güven vermek hem çiftçinin rekabetçi bir ortamda değerlendirmesini sağlamak hem de şeffaflığı sağlamak. Borsamızdaki laboratuvar ile ekspertiz değeri oluşturarak malın değeri fiyatından, adaletli fiyatından tüccarla buluşturulmasını sağlanacak. Bu süreci hem devletimiz hem de milletimiz adına önemsiyoruz, devamlılığını sağlamak da önemli. Çiftçilerin elindeki ürünün az olması nedeniyle nakliye gibi masraflarıyla götürdüğü zaman az bir ücretle karşılaşabiliyor. Ancak elindeki ürünü değerinde satabilmesi halinde bir sonraki yıl üretim gücünü arttıracak. Bu çok önemli bir süreç” dedi.

“EKSİKLİKLERİMİZİ HEP BİRLİKTE GİDERECEĞİZ”
Kütahya Ticaret Borsası’nda başlayan bu sürecin kesintisiz şekilde devam etmesi için hep birlikte çalışacaklarını belirten Vali Çelik, şunları kaydetti: Çünkü milletimizin en büyük değeri üretim. Üretimin desteklemediğimiz, bir parçası olmadığı zaman karşımıza çıkan sorunları biliyoruz. Dünya ciddi bir gıda sorunuyla boğuşuyor, bunun daha da devam edeceği belirtiliyor. İklim değişikliği krizi, artan nüfus baskısı nedeniyle gıdaya ürünlerinde oluşturduğu fiyat baskısı var. Yani artan talebe karşı arzı arttırmaktan başka bir çaremiz yok. Bunun çaresi de hakkedenin hakkettiğini almasından geçiyor. Bizler, sizler bu sürecin en önemli paydaşlarıyız. İnşallah kesintisiz şekilde sürecek. Eksiklikler var, hep birlikte bu eksiklikleri gidereceğiz. Her şey Kütahya’mız, Kütahyalı çiftçilerimiz, ülkemizin daha iyi yarınlara kavuşması ve çocuklarımızın sürdürülebilir bir gıda politikasına kavuşması için.

“ALIM SATIMDA GARANTÖR TİCARET BORSASI”
Kütahya Ticaret Borsası hakkında bilgiler veren Başkan Necati Gültekin, 2018 yılında modern binaya kavuştuklarını belirtti. “Çok ciddi krediler kullandık, inşallah bu yılsonunda kredilerimiz bitiyor” diyen Başkan Gültekin, “Bu süreçte sosyal sorumluluk projelerimize ara vermedik. Dünyanın ilk borsasını tescil ettirdik. Coğrafi işaretlerle ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Borsamızdaki alım ve satımda garantör biziz. Eğer alan kişi çiftçiye borcunu ödemez ise biz ödüyoruz. İşleyişimizi modern hale getirdik. Gelen ürün ilk olarak kantara giriyor, üründen numune alınıyor. Elde edilen ürünün değerleri hem çiftçinin hem alanın ekranlarına yansıyor. Burada tüccar ürünün kalitesine değerine göre fiyatını veriyor. Bu kapsamda TMO’da fiyat veriyor ancak tek fiyat veriyor ihaleye girmiyor. Fiyatlar sonrası çiftçiye soruluyor tüccara mı yoksa TMO’ya mı vermek istiyorsunuz diye. Vatandaşın tercihine göre satış sözleşmesini imzalıyoruz ve gönderiyoruz” diye konuştu.