Menü Kapat

YENİ YILIN EN SEVİNÇLİ KÖYÜ “KİÇİR”KİÇİR’DE TKDK DESTEKLİ MAKİNE PARKI ARAÇ VE EKİPMAN DAĞITIM TÖRENİ YAPILDI

Simav’a bağlı Simav’ın tek Çerkes Köyü olan Kiçir’in Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) makine parkları sektöründe destek alarak kooperatifçilik tarihinde Simav’da bir ilke imza attı.

Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifinin IPARD II Programı 11. Çağrı Döneminde üyelerinin kullanımına yönelik makine ekipman alımı içeren 2 Milyon 320 Bin TL tutarındaki tarımsal makine parkı araç ve ekipmanlarının dağıtım töreni düzenlendi.

Kiçir Köyünde düzenlenen tarımsal makine parkı araç ve ekipmanların dağıtım törenine Kütahya Valisi Ali Çelik, Simav Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, Simav Belediye Başkanı Adil Biçer, AK Parti Simav İlçe Başkanı Ahmet Kulat, TKDK Kütahya İl Koordinatörü Birsen Karaaslan, Proje Hizmetleri Genel Koordina-törü Ahmet Yazar, Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, Erdallar Ticaret Marmara Bölgesi Pazarlama Sorumlusu Erdal Yılmaz, Erdallar Ticaret Türkiye Sorumlusu Recep Abakay,

Simav İlçe Emniyet Müdürü Secaattin Aktay, Simav İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Ufuk Ayten, Simav Orman İşletme Müdürü Necmi Topal, İl Genel Meclis Üyeleri, Simav İlçe Özel İdare Müdür Vekili Cengiz Sarıbaş, Simav İlçe Müftüsü Hasan Serçe, Simav Sosyal Hizmetler Müdürü Bilge Sapmaz, Simav Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Çetin Balamur, Simav İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mustafa Sapmaz, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Kırvadililer Dernek Başkanı Üzeyir Kanık, çevredeki köylerin muhtarları ve Kiçir Köyü halkı katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Kiçir Köyü Muhtarı Rauf Buhan, desteklerinden dolayı Kütahya Valisi Ali Çelik’e, Simav Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu’na, Kütahya TKDK İl Koordinatörü Birsen Karaaslan’a ve bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kütahya TKDK İl koordinatörü Birsen Karaaslan törende yaptığı konuşmada; “Kütahya TKDK olarak proje desteklerimizi en doğru şekilde vatandaşlarımıza ulaştırmak için çalışıyoruz. Sınırlı Sorumlu Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi yapmış olduğumuz tarımsal makine parkı araç ve ekipmanları projesi için büyük gayret ve çalışma örneği gösterdi. Kiçir Köyümüzün bu projesi örnek projelerden bir tanesidir. Ortak tarım faaliyetleri için kullanılacak çok kıymetli olan projemize kurumumuz %65 destek sağladı. Yerinde üretim, yerinde istihdam ve yerinde kalkınma için gayret sarfediyoruz. Kiçir Köyü halkı için tarımsal makine parkı araç ve ekipmanları hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

Kiçir Köyünde düzenlenen tarımsal makine parkı araç ve ekipmanların dağıtım töreninde konuşan Kütahya Valisi Ali Çelik, 2 milyon 320 bin TL yatırım tutarlı Makine Parkı’nın tarımsal faaliyetin yürütülmesi için çiftçileri ileri teknolojiyle buluşturacak değerli bir yatırım olduğunu söyledi. Her alanda hibe destekli projeler ile devletimizin köylülerin ve vatandaşlarımızın yanında olduğunu belirten Vali Ali Çelik, “Toplumların, ailelerin, köylünün, ülkenin, milletin en önemli vasfı olan birliktelik, dayanışma, yan yana durma, omuz omuza verme unsurlarının sahada uygulandığı en önemli yerlerin başında kooperatifler gelir. Her alanda devletimiz, hibe destekli projeler ile vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyor. Proje kapsamında Kiçir Tarımsal Kalkındırma Kooperatifinin almış olduğu makine parkı araç ve ekipmanları tarımsal faaliyetlerin artması, kaliteli ürünler yetiştirilmesi için vatandaşımıza kolaylık sağlayacaktır. Kiçir Köyü halkını birlik ve daya-nışma örneği gösterdikleri için takdirle karşılıyorum ve almış oldukları tarım makinelerinin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum dedi.

Kiçir Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu %65 hibe desteğiyle, 27 adet römork, 1 adet slaj makinesi, 1 adet balya makinesi, 1 adet çapa makinesi, 10 adet pulluk, 6 adet ot biçme makinesi, 3 adet kaz ayağı, 1 adet ilaçlama makinesi, 5 adet ot toplama makinesi aldı. Yaklaşık 2 Milyon 320 Bin TL değerindeki tarım aletleri çiftçilere kiralama yöntemiyle kullandırılacak.

Törenin sonunda Kütahya Valisi Çelik, Kiçir Köyü kadınlarıyla da bir araya gelerek onların isteklerinin neler olduğunu sordu.  Kadınlar; Vali Çelikten, yöresel ve bölgesel ürünlerden ev ekonomilerine katkı sağlamak için proje geliştirilmesini ve bu proje ile çam kozalağı şurubu yapımına geçmek istediklerini, ayrıca Kiçir’de büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için yine proje ile destek verilmesini talep ettiler.

Kütahya Valisi Çelik de; Kiçir kadınlarının yöresel ürünlerden kazanç sağlamaları için valiliğin ilgili kurumlarına proje hazırlanması için gerekli talimatı vererek, “Bu konuda valilik olarak elimizden gelen desteği sunacağız” dedi.

Kütahya Valisi Çelik, Simav programında ayrıca ilçeye bağlı Yeşilçam köyüne de uğrayarak; 2019 yılında göreve giderken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Şehit polis Memuru Uğur Sarıkaya’yı vefatının yıldönümünde ilçe protokolüyle birlikte kabri başında dualarla andı. Şehidin ailesinin acısını paylaşan Vali Çelik, başsağlığı dileklerini yenileyerek sabır diledi.