Menü Kapat

SÜTTEKİ SORUNLAR SİMAV’DA KONUŞULDU

Simav’da Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizesinde tarım ve hayvancılık konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Simav Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emre Yeniay, Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Veteriner Hekim Yasin Özçam, Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürü Orhan Altın, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Simav Süt Birliği Başkanı Mustafa Şenay, süt birliği başkanları ve kooperatif başkanları katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren, birçok ilki barındıran, gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık, aile işletmelerine ilave destek sağlayan hayvancılıkta yeni destekleme modeli Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy tarafından süt birliği başkanları, kooperatif başkanları ve üreticilere anlatıldı.

Toplantının ilk bölümünde süt birliği ve kooperatif başkanlarını dinleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy, başkanlardan gelen süt ile ilgili sorunları not alarak en kısa sürede çözümü için çalışacaklarını söyledi.

Simav’da yapılan toplantıya Gediz, Tavşanlı, Aslanapa, Altıntaş, Emet ve Simav da faaliyet gösteren süt birlikleri başkanları, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı. Toplantıda süt birliklerinin ve kooperatif başkanlarının ortak sorununun süt alan firmaların bir bahane bularak süt fiyatını düşürmeleri oldu. Süt alan firmaların üreticiye kendi yemlerini almaları konusunda baskı yaptığı, almayanlarında bir bahane bularak sütün ya fiyatını düşürdüğü ya da stokların dolu olmasını bahane ederek sütü almayıp üreticinin elinde beklettiği söylendi. Ayrıca toplantıya katılan katılımcılar tarım ve hayvancılıkta desteklemelerin daha da artmasını, tarım ve hayvancılıkta çalışan gençlere köyden kente göçü engellemek için sigortalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Toplantıda söz alan Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, süt fiyatlarının yem fiyatlarından düşük olduğu için üreticinin para kazanamadığını söyledi. Bütüner, hayvancılığın ayağa kalkması için ithalatın durması gerektiğini, desteklemelerin de artması gerektiğini ifade etti.