Menü Kapat

EN BÜYÜK KAZANCIMIZ; “CUMHURİYET!”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı içinde tüm ulusun en büyük, en anlamlı bayram olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı; yurt genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde olduğu gibi Simav’da da coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumartesi günü Türkiye’nin özgürlüğünün en önemli simgesi olarak Cumhuriyet idaresine geçişi ve bunun 99.yıldönümünü önceki gün Simav’ın Cumhuriyet Meydanında Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Bayram Kutlama Komitesinin belirlediği program çerçevesinde coşkuyla kutladık. Neredeyse bir asra dayanan Cumhuriyet ilanının ardından geçmişten günümüze ‘Atatürk Devrimleri’yle Kurtuluş savaşı sonrası hızla kalkınan ülkemizde Cumhuriyetin sevincini ve sıcaklığını her zaman gören, Cumhuriyeti özümseyen halkımızın ilgi gösterdiği Cumhuriyet Bayramında Simav olarak Cuma günü yapılan ilk törenlerin ardından Cumhuriyet Meydanında yapılan büyük tören Kaymakam Bünyamin Karaloğlu ve Belediye Başkanı Adil Biçer; törene katılan öğrencileri, halkı ve ilçenin resmi, sivil ve siyasi isimlerden oluşan protokol üyelerini selamlayarak Cumhuriyet Bayramını kutlamasıyla başladı.

Cumhuriyet Bayramında günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Simav Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu yaptı. Öğrencilere, gençlere ve Simav halkına özel bölümler taşıyan konuşmasına; “Tarihi şan ve şerefle dolu olan milletimizin Yedi Düvele karşı muazzam bir mücadele ruhu ve dünya tarihinde hayranlık uyandıran bir azimle emperyalizmi dize getirerek ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ haykırışı ile kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 99.Yıl Dönümünü sevinçle ve coşkuyla kutlamaktayız” diye başladı.

“Bu büyük günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet ve şükranla anıyoruz” ifadesiyle konuşmasını sürdüren Kaymakam Karaloğlu şöyle devam etti; “Büyük Türk Milleti 1912 yılında Balkan Savaşlarını, daha sonra ise 1914 yılında başlayıp 4 yıl süren Birinci Cihan Harbini yaşamıştır. Birinci Cihan Harbinin son bulması ile Anadolu, itilaf devletleri tarafından hızla işgal edilmiştir. 1912’den 1922’ye kadar kesintisiz savaş yaşamış olan milletimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlatmış, Kurtuluş Savaşının ateş çemberinden geçmiş, milletimizin bu var olma savaşını kazanmış, Cumhuriyet ise yeniden diriliş simgesi olmuştur. Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanması ve ardından Cumhuriyet’in kurulması tarihin yazdığı ender bir başarıdır. Şanlı Bayrağımızın göklerde dalgalanmaya başlaması Türk Milleti’nin her ne koşul altında olursa olsun bağımsızlığından ödün vermeyeceğini belgelemiş, böylece Cumhuriyetimiz, aklın ve bilimin üstünlüğünü benimseyen, özgürce düşünebilen, kararlarını bağımsız alabilen ve sorumluluk bilinci içinde verebilen yetkin bireyler yetiştirmiştir. Cumhuriyetimiz mana ve gücünü, Aziz Milletimizin ortak iradesiyle ve büyük bir inançla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseri olmasından almaktadır. İnsanlık tarihi milletlerin böylesine sarsılmaz bir ortak iradesi ile kendi kaderlerini kendi elleriyle yazdıklarına çok nadir şahit olmuştur. Tüm bu gayretlerin sonucunda aziz ecdadımız tarafından bize, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir Ülke ve Cumhuriyet armağan edilmiştir.

Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir. Cumhuriyet, milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın kanıtıdır. Hiç şüphe yok ki; İstiklalimizin ve İstikbalimizin sembolü olan Cumhuriyetimizi korumak, ecdadımızın mirasına sahip çıkmak, onu gelecek nesillere aktarmak için milletimizin her bir ferdi bugün de aynı ruh ve kararlılığa, aynı özveriyle sahiptir.

Değerli Öğrenciler;

Cumhuriyet, Türk Tarihinde topyekün bir değişimi, bir destanı ifade eder. Ve bu destan sonsuza kadar sürecektir. Cumhuriyet çağdaşlaşmayı, medeniyeti, demokrasiyi, yeni bir yönetim biçimini ve Milli bir devleti ifade eder. Her türlü yönetim yetkisinin kaynağı, millet iradesidir. Ve bu ilke “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ifadesi ile her yerde çınlamaktadır. Milletin iradesi dışında hiç bir güç onun yerine geçemez. Ulu Önder Atatürk’ün kurup şekillendirdiği çağdaş, demokratik ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletini, daha da geliştirmek hepimizin temel amacı olmalıdır. Bu amacı şekillendirecek olanlar yine fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür Cumhuriyet insanlarınca olacaktır.

Değerli Simavlılar, Sevgili Gençler;

Türkiye Cumhuriyeti Devleti önünde uzanan aydınlık yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek, medeni dünyanın şerefli bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir. Bizi geleceğe bağlayan en önemli halka olan Cumhuriyetimiz sayesinde aydınlık bir geleceğe kapı aralayan her bir yeniliğin, her bir başarının ve her teknolojik girişimin kısaca dünyanın her yerinde ve hayatın her safhasında Türkiye’yi görmek onun genç, dinamik, çalışkan insanlarının izlerini görmekle mümkün olacaktır. Türk Milletinin Cumhuriyetle ulaştığı parlak ve muhteşem zirve sizler ile birlikte daha büyük büyük başarılarla taçlanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyetimizin kurulmasını sağlayan bütün istiklal kahramanlarımızı sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyor, Simavlı hemşehrilerimizin ve bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyorum.”

Daha sonra Cumhuriyet Bayramına ve Cumhuriyet’e özel yapılan okullar arası şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında birinci olan eserlerin sahibi öğrenciler sırayla şiir ve kompozisyonlarını okuyarak halkla paylaştılar. Yapılan törende Sude Karakoç kompozisyon dalında ödülünü Cumhuriyet Başsavcısı Cengiz Bayrak’tan, şiir dalında Mehmet Tural Belediye Başkanı Adil Biçer’den ve ilkokullar arası resim dalında birinci olan Ayşima Bozdemir de Kaymakam Bünyamin Karaloğlu’nun elinden ödüllerini aldı. 

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yaklaşık 5 günlük bir çalışmayla ev sahipliği yapan Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezun Öğrenciler Halk Oyunları ekibinin gösterisi ardından ise Cumhuriyetin 99.kuruluş yıldönümüne ilişkin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bayrak ve flamalar, şehit aileleri ve gazilerimizin tören geçişiyle devam etti.

Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Bandosu eşliğinde resmi geçide katılan resmi, sivil kurum ve kuruluşlar halkı ve protokolü selamlayarak tören alanından şu sırayla ayrıldılar: Osmanbey Ortaokulu, Dört Eylül Ortaokulu, Borsa İstanbul. Esenevler Ortaokulu, Şehit Ali Yılmaz Ortaokulu, İbrahim Eren İmam Hatip Ortaokulu, Özel Şeref Koleji, Simav Cumhuriyet Anadolu Lisesi,  Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, Simav Anadolu İmam-Hatip Lisesi, Simav Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Simav İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gülizar Eren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Simav Fen Lisesi, Simav Halil İbrahim Kazcıoğlu MEM, Simav Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Simav Özel Eğitim Uygulama Merkezi, TEMA Vakfı Simav İlçe Temsilciliği.

Cumhuriyetin ilanının 99.yılı kutlamaları Simav’da Şehit Emre Üçkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bandosunun tören geçişi ardından resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla Simav Belediyesine ait araçların geleneksel geçişiyle son buldu.