Menü Kapat

ESNAFIN BAYRAM SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI

Türkiye’de son bir ay içinde yaşanan siyasi çalkantılar, enflasyonun yükselişe geçmesi, çalışan ve emeklilerin maaşlarının değer kaybetmesi, emeklilerin hesaplarına yatırılan bayram ikramiyelerinin düşük bulunması, bayram öncesi yapılan alışverişleri özlemle bekleyen Simav esnaflarını hayal kırıklığına uğrattı.

İlçe merkeziyle birlikte 82 köyü, 6 beldesi ve 31 Aralık 2025 tarihi itibariyle ilçe merkezinde yaklaşık 29 bin 500, köy ve beldelerinde de 30 bin 500 olmak üzere yaklaşık olarak toplam 61 bin nüfusu bulunan Simav’da kurulan bayram pazarına vatandaşlar her zamanki ilgiyi göstermedi.

kırıklığına uğrattı.

İlçe merkeziyle birlikte 82 köyü, 6 beldesi ve 31 Aralık 2025 tarihi itibariyle ilçe merkezinde yaklaşık 29 bin 500, köy ve beldelerinde de 30 bin 500 olmak üzere yaklaşık olarak toplam 61 bin nüfusu bulunan Simav’da kurulan bayram pazarına vatandaşlar her zamanki ilgiyi göstermedi.

BAYRAM ALIŞVERİŞİ DURGUNLUĞUNUN SEBEPLERİ VAR..

Kimilerine göre bayram tatilinin son anda ara tatille birleştirilmesinin gecikmesi, kimilerine göre vatandaşların gelir yetersizliği, kimilerine göre şehirler arası yolcu taşıma ücretlerinin artmasının Simav’a diğer şehirlerde ikamet eden ailelerin hatta öğrencilerin gelişini azalttığı öne sürülürken, geçtiğimiz pazartesi gününden bugüne kadar tezgâh açan, sabahın ilk saatlerinden itibaren dükkanlarının önlerine sergilerini koyan esnaflar ilk kez bu bayramda umduklarını bulamadıklarını dile getirdiler.

ESNAFIN BAYRAM SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI..

Simav Belediye Meydanı, Ağdacılar, 30 Ağustos, Cumhuriyet, Atatürk, Azerbaycan, Kışla caddeleriyle Yukarı Çarşı (Kapalı Çarşı) olarak bilinen bayram alışverişlerinin yapıldığı merkezler önceki Kurban ve Ramazan bayramlarında yaşanan dolulukları göremedi. Bayram alışverişlerinde yaşanan durgunluğu ve esnafların umduğunu bulamamasına yönelik yaptığımız esnaf ziyaretlerinde ise ortaya çıkan acı gerçek ise esnafın bayram sevincinin kursağında kaldığı oldu.

İşte Kütahya’nın Sesi Gazetesi olarak görüştüğümüz bazı esnafların bayram alışverişlerine ilişkin açıklamaları:

*Şener Er (Bakkal): Simav’ın Ağdacılar caddesinde babadan oğula sürdürdüğü bakkallık mesleğinin tanınmış ismi Er, “Ramazan ve Kurban Kayramı arifelerinde caddede adım atılacak yer olmazdı. Kilo ile alışverişlerde tartıya, para almaya, para üstü vermeye yetişemezdik. Bu bayram öncesi ise işler bıçak gibi kesildi. Umduğumuzu bulamadık” dedi.

*Mehmet Kuzu: Manifaturacılar Caddesinin yukarı çarşıdaki önemli adreslerinden birisi olan Aslan Manifaturanın yetkililerinden Mehmet Kuzu ise; “Bu iş yerinde 42 yıldır manifatura, giyim, perde, havlu ve diğer tekstil ürünleri satışında çalışıyorum. İçinde bulunduğumuz Ramazan Bayramı durgunluğunu ilk kez yaşıyorum. Satışlarımız önceki yıllara oranla %60 oranında düştü” ifadesinde bulundu.

*Abdullah-Mustafa Türe: 1982 yılından bu yana, bu çarşıda giyim ve manifatura alanında hizmet veriyoruz. Çarşımızın yeniden yapılandırılmasından bugüne ilk kez bir bayram öncesinde durgunluk yaşıyoruz, Kapalı çarşımız bomboş” dediler.

*İsmail Özer (Özer Kundura): “Simav’ın Ayakkabıcılar Çarşısı olarak bilinen bölümünde 1994’den bu yana ayakkabı satışı yapıyorum. Eskiden vatandaşlar genel olarak ayakkabı alacaksa bayram arifelerinde alırdı. Şimdi ise ne gelen var ne giden. Böylesine durgun bir bayram öncesini hiç görmemiştim. Fiyat soran var, satın alan yok. Vatandaşta para kalmadı. Vatandaş geçim derdinde” diyerek vatandaşların ekonomik durumuna vurgu yaptı.

*Şükrü-Onur Ören (Manifatura): Baba mesleğini bir gelenek gibi sürdürdüğünü ifade eden baba Şükrü Ören, her bayram öncesi yaşadıkları yoğunluğu bu kez yaşayamadıklarını belirtti. Oğlu Onur Ören ise; “Geleneksel bayram alışverişleri her geçen gün ekonomik gücünü kaybederken bir bayram öncesi yaşanan yoğunluk diğer bayram öncesinde azalıyor. Kısacası bu bayram öncesi geride kalan Kurban Bayramı arifesini aratıyor” dedi.