Menü Kapat

JEOTERMALE ZAM “ÜŞÜTTÜ!”

Jeotermal enerji ile konut ısıtması ve günün 24 saati sıcak su kullanımı konusunda Türkiye’ye örnek olan Simav, son yıllarda kuyularda seviyelerin düşmesi, basınçların azalması, R-enjektede hedefine henüz ulaşamaması, jeotermal şebekesinin şehrin bazı bölümlerinde kullanım ömrünü tamamlaması, jeotermal boru ve diğer ekipmanlardaki fiyat artışları, jeotermal kuyularında kullanılan kimyasalların, elektrik kullanımında olduğu gibi sürekli zam görmesi ve işçi maliyetlerinin artışını sürdürmesi Simav belediye yönetimini jeotermal ısınmada zammı kaçınılmaz kılarken, zam oranının yüksek bulunması önemli sayıdaki aboneler tarafından tepkiyle karşılandı.

BAŞKAN BİÇER KONUŞTU..

Konuyla ilgili olarak Simav’ın Sesi Gazetesi olarak Belediye Başkanı Adil Biçer ile görüştük. Önce Jeotermal ısınmada, içme suyu ve otobüs ücretleri konusunda Belediye Meclisinde AK Partili Meclis Üyelerinin oyları ile kabul gören rakamları açıklayan başkan Biçer, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere jeotermal ücretine %40 zam yapıldı. Bundan önce 8 ayda tahsil edilen jeotermal ücreti 2023 yılında 12 ayda tahsil edilecek. Böylece 100 m2 evi olan bir abone 333 TL değil de aylık 466 TL, bir yılda ise 5.592 TL ödeyeceğini söylerken “Bundan böyle abonelerimiz kendilerine bildirilen jeotermalle aylık ısınma bedelini 12 ay boyunca 12 eşit taksitle belediyemiz veznelerine ya da çalıştıkları bankalara verdikleri otomatik ödeme talimatlarıyla ödeyebilecekler” dedi.

Başkan Biçer, kalorimetre uygulaması çerçevesinde olan aboneler için de şu ifadelerde bulundu; “Kalorimetre uygulamasına tabi abonelerimiz 1 Ocak 2023’ten itibaren 0.16 kalori üzerinden 0.40 kalori uygulamasına yükseltilen fatura bedeliyle yükleme yaptırabilecekler. Böylece sabit abone ile kalorimetre kullanan aboneler arasındaki metrekare bazında ısınma bedeli orantılanmış olacak” dedi.

İÇME SUYU DA ZAMLANDI..

Simav Belediyesince şehrin 18 mahallesine sunulan içme suyu konusunda da Meclis’in zam kararı aldığını, elektronik sayaç (kartlı) kullanan abonelerin su metreküp bedelinin 2.85 TL den KDV dahil 5.28 TL’ye yükseltildiğini anlatan başkan Biçer, “Eski sistem denilen mekanik sayaçlı içme suyu abonelerimiz bilindiği gibi kademeli su bedeli ödemekteydi. Örneğin birinci kademe olarak adlandırılan ve bir aylık süreçte 0-25 metreküp içme suyu kullanan abonemiz metreküpüne 4.25 TL ödediği içme suyuna 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren KDV dahil 7.87 TL ödeyecekler” açıklamasında bulundu.

OTOBÜS FİYATLARI GÜNCELLENDİ..

Simav Belediyesi tarafından vatandaşlara sunulan önemli hizmetlerden birisi kabul edilen şehir içi yolcu taşımacılığı hizmetlerinde Meclis çoğunluğu ile kabul edilen zamma göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sivil vatandaşların kontörlü olarak adlandırdıkları dolum kartlarda bir kullanımın bedeli 4 TL’den 6 TL’ye çıkarıldı.

Bunun yanında şehrimizde misafir olarak gördüğümüz, kabul ettiğimiz üniversite öğrencilerinin 3.75 TL olan 1 kullanımlık otobüse binme kontörü ise 5.00 TL’ye yükseltildi. Şehrimizde çeşitli mahallelerden okullarına belediye otobüsleriyle taşınan orta öğretim öğrencilerinin otobüslerden her bir kere kullanım bedeli ise 2.50 TL’den 3.75 TL’ye yükseltildi. Ayrıca Eynal Kaplıcaları bölgesindeki seralarda ve meyve kurutma tesisinde çalışan işçiler de bundan böyle işlerine belediye otobüsü ile giderken 1 Ocaktan itibaren 3 TL yerine kişi başına 5 TL ödemeye başlayacaklar.

BAŞKAN BİÇER ZAM GEREKÇELERİNİ DE AÇIKLADI..

Belediye Başkanı Biçer açıklamalarının sonucunda belediye hizmetlerine 2023 yılı için alınan zam kararlarıyla ilgili önemli gerekçeleri olduğunu savundu. Özellikle jeotermal, içme suyu ve otobüs hizmetlerinde yapılan zamlarla ilgili olarak şöyle konuştu; “2022 yılı için belediye bütçesinden jeotermal hizmet alanında karşıladığımız miktar aylık 2 Milyon 129 Bin TL dir. Yani Simav Belediyesi son 6 ayda aylık 2 Milyon 129 Bin TL jeotermal hizmetinden zarar etmiştir. Bu durumun devamı halinde yıllık zarar miktarı 25 Milyon TL dir. Söz konusu zamma rağmen 2023 yılı içerisinde belediyenin zararını 10 Milyon TL olarak tahmin ediyoruz. Yani bu miktar kadar para Simav Belediyesi tarafından sübvanse edilmektedir. Tüm bunların yanı sıra yaptığımız bir araştırmaya göre Simav, jeotermal enerjiyi konut ısıtmasına en ucuz bedelle sunan şehirdir. Isınmanın yanı sıra günlük sıcak su kullanımını yılın 12 ayı boyunca sunan tek şehiriz. Diğer jeotermalli şehirlerde 6 ay ısınma hizmeti sunulurken 12 ay ısınma bedeli tahsilatı yapıldığı bir gerçektir” dedi.

PEŞİN ÖDEYENE İNDİRİM..

Başkan Biçer gazetemize yaptığı son açıklamasında ise Simav’da jeotermal ısınma bedeli ödemede bir ilke imza atacaklarını da sözlerine ekledi. Biçer, 2023 yılı hesaplanacak yıllık ısınma bedelini Şubat 2023 sonuna kadar bir defada peşin ödeyenlere %10 oranında indirim sağlayacaklarını bildirdi.

JEOTERMAL ABONELERİ ZAM ORANINA TEPKİLİ..

Geçtiğimiz Perşembe akşamı Belediye Meclis Salonunda zamlarla ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen raporu ele alarak söz konusu zamların oy çokluğu ile kabul edilmesine ilişkin toplantıda Ak Partili üyelerin yanı sıra İYİ Parti’li 4 meclis üyesinden Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve partisinin gurup sözcüsü Halil İbrahim Kazcıoğlu, meclis üyesi Şaban Örs ve MHP’li üye Erdoğan Kılıç toplantıya mazeretleri nedeniyle katılmazken İYİ Parti’li meclis üyeleri Barış Özyurt ve İsmail Bozyiğit’in zamlarla ilgili oylamada ret oyu kullandıkları öğrenildi.

JEOTERMAL ABONELERİ ZAM ORANINA TEPKİLİ..

Perşembe gecesinde kabul edilen zamlarla ilgili olarak Simav kamuoyunda Cuma sabahından itibaren jeotermal abonelerinin tepkili olduğu gözlendi. Gazetemizi telefonla arayan, gazetemize kadar gelen, çarşıda gördüklerinde zamlarla ilgili tepkilerini dile getiren aboneler, her şeye rağmen zamların yüksek oranda olduğunu ifade ettiler.

İşte vatandaşlardan gelen tepkilerin bazıları:

*Uzun yıllardır jeotermal abonesiyim, zam oranı yüksek..

*Emekliyim ama maaşım yetersiz. Tüp gaz, elektrik, Çarşamba pazarının, marketlerin acı etiketleri ve şimdide jeotermal zammı geçim zorluğunu daha da artırdı..

*Yılbaşında yapılacak maaş zamlarını beklerken alacağımız zam şimdiden eridi..

*15 Ocak 2022’de verilen zamlar nasıl 2-3 ayda gelen zamlarla eridiyse, yeni yılda alacağımız zamlar şimdiden erimeye başladı..

*Elde edilen mevcut jeotermal enerjinin ısıtabileceği sayıdan fazla abone yüzünden zaten ısınamıyoruz. Şimdi de yüksek oranda zam bu hizmetin tadını kaçırdı..

*Jeotermalde arıza nedeniyle yaşanan kesinti günleri ve konutların kesinti sonrası ısınma süresi aylık ısınma bedellerinden düşülsün.

*Jeotermalde bu kadar yüksek zammı biraz olsun hafifletmenin yolu, yolları yok mu?

*Jeotermal ana hat yenilenmesi ne zaman başlayacak?

*Jeotermal enerji kullanımında R-enjekte uygulaması hayata geçti mi?