Simav’ın çözüm bekleyen 60 yıllık sorunlarından birisi olan kurutulmuş göl arazisi çevresindeki yerleşim birimlerinin evsel, termal ve sanayi atıklarıyla kirletilen Simav Çayı ile zehirlenmesinin sadece arıtma tesisiyle mümkün olacağı bir kez daha dile getirildi.
Simav’da 90’lı yıllarda ortaya atılan 18 bin 500 dekarlık kurutulmuş Simav Gölü arazisinin verimli tarım topraklarının kirletilen Simav Çayı ile verimsizliğinin ve zehirlenmesinin önüne geçilmesi konusu, günümüzde bir kez daha bölgesel bir arıtma tesisine ihtiyaç olduğu, Simav Belde ve Köyleri Koruma ve Geliştirme Derneği’nin organizasyonu, Simav Belediye Başkanlığının da desteği ile Simav Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapıldı.
SON YILLARIN EN ÖNEMLİ TOPLANTISI..
Simav Belediye Başkanı Kübra Tekel Aktulun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan bölgenin İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürü Meral Emel ve İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürlüğünden bazı kurum yöneticileri, Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet Nedim Bayraktar, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Orhan Altın, Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, Akdağ Belediye Başkanı Fethi Özel, Demirci Belediye Başkanı Cahit Onar, Çitgöl Belediye Başkanı Yüksel Ünal, Naşa Belediye Başkanı İbrahim Yavuz, Güney Belediye Başkanı Ali Okumuş, Kuşu Belediye Başkanı Feridun Aktay, göl arazisinin çevresindeki belde ve köylerin bazı muhtarları ile Simav Belde ve Köyleri Koruma ve Geliştirme Derneği yöneticilerinin katıldığı toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü.
BAŞKAN YAMAN; ELİMİZİ TAŞIN ALTINA BİRLİKTE KOYALIM..
Yapılması istenen bölgesel arıtma tesisine ilişkin sadece ilgililerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Simav Belde ve Köyleri Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Yaman, Simav’ın yıllardır önemli bir çevresel sorunu olarak bilinen bölgesel bir arıtma tesisi konusunu gündeme taşımak, kamuoyunu aydınlatmak ve Simav göl arazisi ile Simav Çayının kirliliğini sonlandıracak bir tesisin hayata geçirilmesine odak konusu olan derneği kurduklarını ifade etti. Bugüne kadar geleceğe bırakılacak en önemli mirasın arıtma tesisi olduğunu ve bu konuda desteği, yardımı ve emeği olabilecek Simav ve Kütahya’da birçok atanmış ve seçilmişlerle görüştüklerini hatırlatan Yaman, “Bu toplantımız, Simav Çayını kirlilikten kurtaracak arıtma tesisinin hayata geçirilmesi noktasında bize göre ilk ve en önemli buluşmadır. Biyolojik mi, Endüstriyel mi ya da amaca yönelik farklı bir bölgesel arıtma tesisi mi adı ne olursa olsun tek bir konu etrafında birlikte kenetlenerek çocuklarımıza, torunlarımıza yaşanır bir Simav bırakma adına hep birlikte taşın altına ellerimizi koymalıyız” dedi.
BÖLGE MÜDÜRÜ EMEL, ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU..
Konuşma, söz alma, hatta kayda geçme gibi bazı teknik noksanlıkların yaşandığı toplantıda özellikle kurutulmuş göl arazisinden yararlanan belde belediye başkanlarının görüşlerini anlattığı toplantı İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürü Meral Emel’in konuşmasıyla hız kazandı.
ÖNCE SORULARA CEVAP BULUNMALI..
Söz konusu dernek ve Simav belediye Başkanlığının daveti üzerine çalışma arkadaşlarıyla birlikte Simav’a geldiklerini belirten Bölge Müdürü Emel, endüstriyel arıtma tesisi gibi yatırımlara girmediklerini ama Simav ilçesi için önemli olan konuda tarafların önerilerini almanın önemli olduğuna değindi. Simav Belediyesine ait arıtma tesisine Simav Çayının temizlenmesi için ek yapılabilir mi, nasıl bir arıtma tesisine ihtiyaç var, eğer yeni bir arıtma tesisi kurulacaksa nereye kurulabilir, bu tesise bağlanacak köy ve beldelerin atıklarının bir merkezde toplanmasına yönelik mesafeye bağlı enerji maliyetlerinin ne kadar olabileceği istenen yatırım için cevaplanması gereken önemli sorular olduğuna vurgu yapan il müdürü Meral Emel, “Hepinizin de bildiği gibi Simav Çayının güzergahındaki tüm fabrika ve tesisler öncelikle kendi arıtma tesislerini kurmak ve çalıştırmak konusunda kanuni yükümlülükleri zaten var” dedi.
AĞIR METAL İÇEREN SİMAV ÇAYI TARIMI DA ETKİLİYOR..
Demirci Belediye Başkanı Cahit Onar, istenen arıtma tesisini kurmak için en uygun yerin Boğazköy’de bulunan Simav Çayı kapaklarının olduğu yere dikkat çekti. Arıtma tesisine yerleşim birimlerinden çekilecek atık hatlarının tarım alanlarına zarar vermeden yapılmasının, arıtmadan serbest bırakılacak suyun Yeniköy ve sonrasındaki güzergahta tarıma zarar vermeyecek şekilde temiz olmasının önemine de vurgu yapan Başkan Onar, ağır metal içeren Simav Çayının artık tarım üretimine de zarar vermesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Her bir yerleşim biriminin kendi arıtma tesisini kurmasının önemli maliyetler içereceğine de vurgu yapan Onar, “Öncelikle arıtma tesisi konusunda hemfikir olmalıyız. Çünkü günümüzde Simav Gölünün geri getirilmesini isteyenler de var, Simav Çayının kirliliğine son verilmesini isteyenler de. Bunun için kurutulan göl arazisinin çevresindeki tüm yerleşim birimlerinin seçilmişleri olarak; hem insanlarımız hem geleceğimiz olan çocuklarımız hem de yaşanır çevre sorumluluğumuzla birlik olmalıyız” diye konuştu.
AKTULUN, BELEDİYELERİN DURUMU ORTADA, HÜKÜMET DESTEĞİ ŞART..
Simav Belediye Başkanı Kübra Tekel Aktulun ise bölgeye hitap edecek yeterlilikteki bir arıtma tesisinin yapımının çok yüksek bir maliyet getireceğine dikkat çekti. Başkan Aktulun, “Bölgedeki belediyelerin mali durumu ortada. Bu da sadece belediyelerle değil Hükümettin destekleriyle yapılabilecek önemli bir projeyi gündeme taşır” dedi.
AKBOĞA, İLÇEMİZ VE HALKIMIZIN YANINDAYIZ..
Toplantıya katılan tek siyasi ilçe başkanı olan AK Parti Simav İlçe Başkanı Orhan Akboğa ise Simav’da jeotermal enerji kullanımında R-enjeksiyon sorunu olduğunu, yapılacak arıtma tesisi ya da Simav belediyesinin arıtma tesisinin büyütülmesi konusunda atık hatlarının tesise ulaşmasında coğrafi kot sorunlarının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bu konuda Boğazköy bölgesinin uygun görüldüğünü, hatlarla atıkların bu bölgeye yapılacak tesise taşınması gerektiğini anlatarak sözlerini sürdüren Başkan Akboğa, “AK Parti Simav Teşkilatı ve milletvekillerimizle konunun çözümü için her zaman ilçemizin ve halkımızın yanındayız” dedi.
SİMAV ÇAYINI KİRLETEN MADENLER DE VAR..
Toplantıya katılan Simav Tarım ve Orman İlçe Müdürü Orhan Altın ise Simav Çayının kirlenmesindeki faktörler arasında Simav’a yakın bölgelerdeki madenlere ait zararlı maddelerin yağmur ve yer altı sularıyla Simav Çayının kirliliğini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
BAŞKAN ÖZEL, KİRLENEN SİMAV ÇAYI EN ÇOK AKDAĞ’A ZARAR VERİYOR..
Simav’ın 6 beldesinden birisi olan Akdağ’ın genç belediye başkanı Fethi Özel ise Simav Çayının kirliliğinin, kirlenen suların en fazla beldesinin arazilerinde toplanmasının belde çiftçilerini, besicilerini mağdur ettiğinin altını çizdi. Bölgesinde tarım ve hayvancılığın tehlikeyle karşı karşıya kaldığını, Simav’ın ünlü ‘Göl Fasulyesi’nin sağlık açısından tehlike içerdiğinin son yıllarda dile getirilmeye başlandığını söyleyen Başkan Özel, “Geçmişten geleceğe taşınmaya devam eden Simav Çayı kirliliğine son vermek için sorumluluk sahibi her seçilmişin birliğin genişletilerek içinde yer alması acilen gerçekleştirilmelidir” dedi.
SİMAV ÇAYININ ZEHRİ KIRVADİ BÖLGESİNİ DE ETKİLİYOR..
Simav Kırvadililer Sosyal, Kültürel, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Üzeyir Kanık ise Boğazköy’deki kanal kapaklarından akarak Kırvadi topraklarında akışını sürdüren Simav Çayı bir başka deyişle zehrini daha da ötelere taşımakta bölgemizde umut olan ceviz ve farklı meyve üretimlerimizi etkilemektedir” diye görüş belirtti.
BAŞKAN ONAR’DAN KOLONYALI TANITIM..
Toplantıya katılan yetkililerin yapılması istenen arıtma tesisinin nereye kurulabileceği konusunda harita üzerinde yaptıkları değerlendirmelerin ardından toplantı günün anısına toplu fotoğraf çekimi ve Demirci Belediye Başkanı Cahit Onar toplantıya katılan tüm isimlere belediyesinin Demirci beldesini tanıtan kolonya takdimleriyle son buldu.