Menü Kapat

BESİCİNİN OLMAZSA OLMAZI “SAMAN”

Kütahya ilçeleri arasında 56 bin hektar dolayında tarım alanı ve yaklaşık 4 bin hektar da mera arazisine sahip Simav, 30 bini aşan büyükbaş hayvanıyla besicilik alanında önemli bir ilçe olarak gösteriliyor.

Kırmızı et ve süt üretiminin ilçe ekonomisine büyük yarar sağladığı, Simav’da özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin vazgeçilmezi ise kaba yem adıyla tabir edilen buğday, arpa, yulaf ve yonca samanı gösteriliyor.

Simav Ziraat Odası Başkanlığı ve Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetiminde bölgede biçerdöverlerle buğday hasadında hummalı bir çalışma devam ederken hayvan üreticileri de saman balyası peşinde koşturuyor.

Biçerdöverler gibi saman balya makineleriyle hem çiftçilerin hem de besicilerin isteğiyle tarım alanlarında saman balyaları yapılıp kuruduktan sonra besihanelere çekilirken saman balyalarının artan maliyetlerden dolayı fiyatlarının yükseldiği tespit edildi.

Bir önceki yıl bir balya samanının 35-55 TL arasına kadar satıldığı Simav ve çevresinde bu yıl balya samanı 60-70 TL arasında satılırken, geçen yıl 70 TL’ye kadar satılan yonca balyasının da 80-90 TL arasında satıldığı öğrenildi.

Biçerdöverlerin hummalı bir şekilde çalıştığını söyleyen Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, “Biçerdöver ve balya çalışmaları sorunsuz bir şekilde devam ediyor ve şimdiye kadar bir sıkıntı yaşanmadı. Çiftçimize ve üreticimize bol ve bereketli kazançlar dilerim” dedi.