Menü Kapat

ERBAŞ, KÜTAHYA SORUNLARINI MECLİSTE ANLATTI

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Türkiye Büyük Millet Meclisinde sağlıkla ilgili bazı kanunlarda aldı. Yüce mecliste konuşan MHP Milletvekili Erbaş, Kütahya’nın genel sorunlarını bir kez daha açıklayarak destek istedi.

KÜTAHYA’DAN 1 MİLYAR DOLAR İHRACAAT

2023 Yılında Kütahya’nın ihracatının 1 Milyar Doların üzerinde olduğunu ifade eden MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ; “Bu başarıları elde etmemizi sağlayan ülkemizin isimsiz kahramanları ihracatçılarımızı ve bu alanda her türlü desteği sağlayan ticaret bakanlığımızı tebrik ediyorum” dedi. Türkiye’nin 2023 yılında ihracatının 255 Milyar olduğunu belirten Erbaş; Ülkemiz Türkiye, “2023 yılı ihracatında ‘255 milyar 809 milyon dolara’ ulaşarak, cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. 2024 Ocak ayı rakamları bize, 2024 yılının sonunda inşallah 300 milyar doları geçeceğini işaret ediyor. İhracatta cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırarken, Kütahya’mızda bu rekorlarda çok büyük bir pay sahibidir. Kütahya’mızın 2023 ihracat rakamı 1 milyar doların üzerindedir.

KÜTAHYA İÇİN DESTEK YETERSİZ

İlimize yapılan, tasarım ürün geliştirme projesi desteği, yurtiçi ve yurtdışı fuar destekleri, ilimizde bulunan ihracat destek ofisi ve eximbank destekleri, 3400 esnaf ve sanatkarımıza yapılan yaklaşık 1,5 milyarlık destekler Kütahya’mız için güzel ancak yetersizdir. Kütahya’ya verilen ihracata yönelik devlet yardımları 2023 yılında 31.6 milyon Türk lirasıdır. Bu yardımlar özellikle Çin ile çinide, seramikte ve cam sektöründe yarışan Kütahyalı sanayicimiz için yeterli değildir. Ayrıca sanayicinin en büyük gider kalemi de enerjidir. Enerji kaynaklarının içerisinde de en avantajlısı yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türü olan jeotermal enerjidir. Jeotermal enerji, birçok ülkede doğrudan ve dolaylı olarak kullanılmaktadır. jeotermal sistemlerin, entegrasyon ve çeşitli sıcaklık kademelerine göre farklı alanlarda değerlendirilmesi, jeotermal yatırımları daha da ekonomik hale getirmektedir.

KÜTAHYA’DA 11 JEOTERMAL SAHA VAR

Kütahya, jeotermal sularca zengin illerimizden biridir. İlimizde de, sıcaklığı 30°c’nin üzerinde, 11 adet jeotermal saha vardır. Bu sahalardan en önemlisi Simav yöresidir. Elektrik üretimi, kent ısıtması, sera ısıtması, endüstriyel kullanım, termal turizm, düşük sıcaklıkta (30 °c) kültür balıkçılığı mineralli su olarak içmek gibi farklı sektörlerde kullanılan jeotermal kaynaklar, Simav’da sadece kent ısıtması, sera ısıtması ve kaplıca olarak değerlendiriliyor” diye konuştu.

SİMAV İLÇEMİZE REENJEKSİYON KUYUSU İSTİYORUZ

Simav ilçesinde kullanılan jeotermal suların yeniden kullanılmasın için ilçeye mutlaka reenjeksiyon kuyusu açılmasının gerektiğini söyleyen MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ; “ Yerel girişimciler tarafından işletilen seraların varlığı ve bu konuda Simav ilçesinin birikiminden yola çıkan Simav kaymakamlığınca 2019 yılında başlatılan proje, 2021 yılında tarım ve orman bakanlığınca kabul edildi ve Simav Çitgöl sera organize sanayi bölgesi kuruldu. Simav ilçemiz 143 ° sıcak suyu ile ülkemizin jeotermal merkezlerinin başında gelir. Bu proje, ülkemiz örtü altı tarımı için önemlidir. Kaplıca bölgesinde saniyede 280 litre çıkan ve seralarda, Simav ilçe merkezinin ısıtmasında, kaplıcada kullanılan sıcak su, maalesef reenjeksiyon kuyusu olmadığı için Simav çayına, oradan da bursa il sınırları içerisinden Marmara denizine dökülüyor. Oysa ki tekrar basma olarak tanımlanan reenjeksiyon işlemi hem rezervuar basıncını korur hem jeotermal kaynağın devamlılığını sağlar hem de bu sayede atık suyun çevreye zarar vermesi önlenir. Çünkü, suyun olduğu yerde hayat vardır. Soğuk ve sıcak su kaynaklarımız gittikçe azalmaktadır.

BU SUYUN DENİZE DÖKÜLMESİNE İÇİM ELVERMİYOR

Gelecekte su krizlerinin ve su savaşlarının çıkacağı konuşulurken bizim elimizdeki bu kıymetli suyun denize dökülmesine içim elvermiyor. Ülkemizde Eynal domatesi olarak bilinen ve 12 ay boyunca üretilen sera domatesi farklı aroması ile tercih sebebidir. Eynal kaplıca bölgesinde, saniyede 280 litre sıcak su elde ediliyor. Bunun 200 litresi kent ısıtması için kullanılırken 80 litresi ile seralar ısıtılıyor. İsteğimiz o dur ki; Eynal kaplıca bölgesinde en az 1 adet reenjeksiyon kuyusu açılarak sıcak su rezervi korunmalı ve bu sayede Simav çayı da korunmalı, Eynal kaplıca bölgesine komşu Çitgöl beldesi sınırları içerisinde kurulan sera organize bölgemize de en az 1 adet reenjeksiyon kuyusu açılmalı ve bu kuyunun yeri doğru tespit edilmeli ve en önemlisi her iki konuda da Tarım ve Orman bakanlığımız ve MTA’dan yetkin ekipler görevlendirilerek reenjeksiyon kuyuları açmak için destek istiyoruz” diye konuştu.