Menü Kapat

Simavlı Ev Kadınlarının Salça Yapma Telaşı

Eylül ayı yaklaşırken her evde olduğu gibi kış hazırlıkları başladı. Kimileri yemyeşil biberleri güneşte kızartarak kurutuyor, kimileri yöresel olarak tarhana hazırlığına girişiyor, kimileri de yavaş yavaş kışlık yufkaları pişirmeye başlarken ev hanımları “Salçasız yemek, domatessiz de salça olmaz” diyerek salça yapımına hız veriyor.

Simav’da kadınlar tarafından yapılan %100 organik salçalar güneşte kuruması için tepsilere bırakılıyor.

Simav’a 22 km uzaklıktaki meyve ve sebze üreticiliğinde adından söz ettiren Aksaz Köyünde yaşayan ev hanımı Zeycehan Yalçın, her yıl kışlık ihtiyaçları için kendi ürettikleri %100 doğal ve organik olan domates ve biber salçası yaptıklarını söyledi.

Ev hanımı Yalçın; “Kendi yetiştirdiğimiz domateslerin yanı sıra kırmızı biberleri karıştırarak yaptığımız salça çok lezzetli oluyor. Biber ve domatesleri kazan ve tencerelerde kaynatarak yaptığımız ev yapımı salçaları süzgeçten geçirip tuzladıktan sonra tepsi ve sinilere doldurarak kuruması için balkonlara, teraslara veya yüksek alanlara bırakıyoruz. İyice kuruması için de ara ara karıştırıyoruz. Daha sonra kuruyan salçaları kavanozlara doldurup tüketime hazır hale getiriyoruz” dedi.