Menü Kapat

YAĞILLAR KÖPRÜSÜ GELECEĞE TAŞINMALI “BİR TARİH YOK OLMASIN!”

Ege’nin doğa, termal kaynakları ve tarihi zenginlikleriyle ünlü Simav ilçesinde Simav-Sındırgı karayolundan Yağıllar Köyüne ayrılan yolun 3 kilometre ötesinde Simav Çayı üzerine kurulu olan tarihi taş köprünün korunma altına alınması isteniyor.

Simav’ın Karşıyaka Mahallesindeki ‘Mozaikli Ev, Roma Hamamı, tarihi Babukbey Hamamı, Simav-Naşa güzergâhındaki taştan yapılan tarihi 9 Göz Köprüsü, Hisar Kalesi, yakın tarihe ait Demirciköy İlk Mektebi, Naşa ve Güney beldelerindeki taş mektepler ve ilçeye bağlı Gölköy’deki iki yerleşim birimini bir asırdan fazla bağlayan Ahşap Köprü günümüzde yapılan çalışmalar sayesinde ayakta duruyor.

Roma, Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan bu ata mirası tarihi yapılardan birisi de Simav Çayı üzerindeki tamamen taş yapıdan oluşan tarihi Yağıllar Köprüsü.

Yağıllar Köyü ve yakın çevresinde yaşayan insanların geçiş noktası olarak bilinen, zamanın taşıma araçları evcil hayvanlarla geçiş yapılırken Simav Çayına köprü üzerinden sallanan sepetlerle balıkların yakalandığı anlatılan Yağıllar Köprüsü, gümüz şartlarına uygun yapılan asfalt yoldan sonra ilgisini yitirdi.

Asırlık çınar ağaçlarının arasında adeta kaybolan, bugünlerde yaşanan yağışlı günler nedeniyle fazla yaklaşılamayan Yağıllar Köprüsü, günümüze kadar konunun uzmanları, en azından kaç yıllık olduğunun yaklaşık tarihinin belirlenmesi açısından bir sanat tarihçisi tarafından görülmemiş, incelenmemiş. Bulunduğu yer nedeniyle artık kullanılmadığı için unutulmaya yüz tutmuş bir yapı olarak kalmaması için bölge insanlarının köprüye sahip çıkılmasını istemesi ise ‘tarihe ve ata mirasına sahip çıkılmalı’ isteğini tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Çöplükten ortaya çıkarılan 9 Göz Köprüsü gibi Yağıllar Köprüsünün de geleceğe taşınmasını isteyen Simavlılar yaklaşık 300 yıllık olduğunu tahmin ettikleri Yağıllar Köprüsünü Cumhurbaşkanı Kabinesinin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ve bölge milletvekillerinin mercek altına almalarını istediler.