Menü Kapat

AHDE VEFA’DAN “AHDE VEFA”

UNESCO’nun ‘Yaşatılan Kültür Varlıkları’ listesine aldığı Yaren Geleneği Türkiye’nin birkaç şehrinde yaşatılmaya devam ederken, Yaren geleneğini en uzun soluklu sürdüren ve yaşatan Simav’daki 3 yaren topluluğundan birisi olan Simav Ahde Vefa Yareni, Anıtkabir ziyaretiyle Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e ahde vefasını, Cumhuriyete bağlılığını bir kez daha gösterdi.

Simav’da ata geleneği Yaren Kültürünü sürdüren Simav Cumhuriyet Yareni, Sarı ve Mor Zeybekler Yareninden sonra Simav Ahde Vefa Yareni de başkent Ankara’ya giderek Anıtkabir ve bütçe görüşmeleri nedeniyle ziyaretlere kapalı olan TBMM’ye değil de Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur’un görev yaptığı bakanlık merkezine ziyarette bulundu. 

ÖNCE ANITKABİR’E ATA’YA ZİYARET..

Ahde Vefa Yareni Köşe İhtiyarı Dr. İlhan Şahin, Büyük Yarenbaşı Kemal Makas ve Küçük Yarenbaşı Bilgin Şen ile yaren mensubu tören üyelerinin yer aldığı, bazı yaren üyelerin ise otantik efe kıyafetleri giydiği Ankara ziyaretinde önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı resmi olarak Anıtkabir ziyaret edildi.

“SARI ZEYBEĞİMİZ” VURGUSU..

Burada Atatürk’ün mozolesine üzerinde ‘Simav Ahde Vefa Yareni’ yazılı çelengin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının yarenler tarafından okunmasından sonra Büyük Yarenbaşı Kemal Makas tarafından Anıtkabir özel defterine ziyaretle ilgili şu ifadelerde bulunuldu:

“Cumhuriyetimizin kurucusu ve Sarı Zeybeğimiz;

Gazi Mustafa Kemal Atatürk…

Orta Asya’dan Anadolu’muza kadar uzanan ve mazisi yüzyıllar öncesine dayanan Yaren teşkilatlarının günümüz temsilcilerinden birisi olan “Simav Ahde Vefa Yareni” olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında manevi huzurunuzda olmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz.

Varlığımızın en kutsal hazinesi ve en kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. Şartlar ne olursa olsun, bizler gücümüzü tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden alıyoruz.

Aziz Ata’m hatıranıza saygı ve rahmetle,

Ruhun şad olsun… “

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDA BULUŞMA..

Anıtkabir ziyaretinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığına geçildi. Bakanlık binasında Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur’un kabulü ile gerçekleşen buluşmaya Meclis’in bütçe görüşmeleri nedeniyle ziyaretçilere kapalı olmasından dolayı Kütahya Milletvekili Av. Adil Biçer’in de katılmasıyla tam bir yaren toplantısına dönüşen buluşmada ortak konu Simav ve yaşatılan yaren geleneği oldu. Yaren üyeleri tarafından Simav yöresine ait mahalli oyunlar sergilendi.

CANTİMUR VE BİÇER’E TEŞEKKÜR..

Simav Ahde Vefa Yareninin Simav’ın iki önemli ismini Hazine ve Maliye Bakanlığında ziyaret etmelerinden sonra başkentteki ‘Eski Meclis’ gibi tarihe damga vuran adresler gezildikten sonra Simav’a döndüklerini gazetemize bildiren Ahde Vefa Yareni Büyük Yarenbaşı Kemal Makas, Anıtkabir ziyaretimizle başlayan ve Simav için her biri önemli değer olan Sayın Cantimur ve Sayın Biçer’e yakın ilgilerinden ve misafirperverliklerinden dolayı yarenimiz adına teşekkür ederim” dedi.