Menü Kapat

BAHTILLI’DA İMECE DAYANIŞMASI: HERŞEY DEVLETTEN BEKLENMEZ

Simav ilçesinin beldeliği sona eren yerleşim birimlerinden birisi olan Bahtıllı’da günümüzde pek fazla uygulanmayan eski bir dayanışma örneği olan imece ile tarım alanlarına su sağlayan kanalda temizlik ve bakım çalışması yapıldı.

31 Mart Yerel Seçimlerinde Bahtıllı muhtarı seçilen Azmi Mutlu ve köyün emekli din görevlilerinden Salih Sevil’in önderliğinde köy halkının tam destek vermesiyle uygulanan imeceyle Bahtıllı’nın tarım alanlarına sulayan kanalın kış sonrası ilk bakımını yaptıklarını ifade etti.

Bahtıllı Muhtarı Azmi Mutlu, “Köy Muhtarlığı olarak unutulmaya yüz tutmuş imece geleneğimizi vatandaşlarımızın desteği ile el ele, gönül gönüle hayata geçirirken köyümüzün sulu tarım alanları için yaşanan bir sorunu birlikte giderdik” dedi.

Eli kazma-kürek tutan Bahtıllı halkının gönüllü olarak katıldığı çalışmada, kış ve mevsim şartlarıyla kapanan, tıkanan, bozulan sulama kanalının temizlendiğini, çevresindeki ot ve zararlı bitkilerden arındırıldığını sözlerine ekleyen muhtar Mutlu; “Genellikle kırsal yerleşim bölgelerinde uygulanan imece yöntemiyle köylerin her hanesini ilgilendiren ihtiyaçlar bilindiği gibi birlikte giderilmeye çalışılır. Yazılı olmayan hukuk kurallarına dayalı imece, köy ve kasaba gibi yerleşim bölgelerinde pek çok ihtiyacı karşılayan, dayanışmaya dayalı bir örgütlenme türüdür. İşte Bahtıllı halkını bir araya getiren eli kürek – kazma tutanları buluşturan bu çalışmamıza katılan, emek harcayan, ter döken tüm gönül dostlarımıza, büyüklerimize Bahtıllı Muhtarlığı olarak teşekkür ederim” ifadesinde bulundu.

HERŞEY DEVLETTEN BEKLENMEZ..

Bahtıllı Köyünün sosyal, kültürel etkinliklerine destek veren köyün geleneklerini yaşatanlardan birisi olan köyün emekli din görevlilerinden Salih Sevil ise, imece usulünün Bahtıllı’da her zaman yaşatıldığına dikkat çekti. Önceki yıl Bahtıllı köyüne içme suyu sağlayan su hatlarında da imece usulü çaba harcayarak hanelerin susuz kalmasının önüne geçtiklerini hatırla-tan Sevil, “Her şey devletten beklenmez. Maddi manevi boyumuzu aşma-yan köyümüzün işlerini imece usulü ili giderirken aynı zamanda da kendi içimizde dayanışma alanında sürekliliği sağlıyoruz” dedi.