Menü Kapat

SİMAV’DA CUMHURİYET VE BAYRAK COŞKUSU

Başkomutan, Büyük Önder ve Devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün hediye ettiği Cumhuriyeti ve Bayramı Türk halkı olarak her türlü olumsuzluğa rağmen Simav’da da görülmedik bir coşkuyla kutlandı.

28 Ekim Cumartesi günü saat 12.15’de Hükümet Konağı tören alanında Atatürk büstüne çelenklerin sunumu, saygı duruşu ve ardından da İstiklal Marşının okunmasından sonra Kaymakam Bünyamin Karaloğlu tarafından tebriklerin kabulü ile başlayan kutlamalar Pazar günü saat 11.00’den itibaren Cumhuriyet Meydanında devam etti.

Cumhuriyet Bayramı; yaklaşık 40 gündür hazırlanan Simav Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesinin ev sahipliğinde her zamanki gibi öğretmen Hafize Akcan ve Turan Akbulut’un sunumunda saygı duruşu, İstiklal Marşı ve günün anlam ve önemini belirten konuşması için Kaymakam Bünyamin Karaloğlu’nun kürsüye davetiyle başladı.

“Cumhuriyetimizin 100.yılı Simav’ımıza, Kütahya’mıza ve tüm Türkiye’mize kutlu olsun”  diyerek sözlerine başlayan Kaymakam Karaloğlu, “Cumhuriyetimizi bize armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve vatanımız, ülkemiz için çalışıp ebediyete irtikal eden tüm ecdadımızın ruhları şad olsun” dedi. Kaymakam Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yokluklar, zorluklar, imkansızlıklar içinde çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek demeden tüm milletin gayretiyle kazandığımız kurtuluş mücadelemizin sonunda ilan edilip, memleketimizin en ücra yerlerine bile ulaşarak milletimizi bir güneş gibi ısıtan, aydınlatan Cumhuriyet’imizin 100. Yılı Simav’ımıza, Kütahya’mıza ve tüm Türkiye’mize kutlu olsun.

Cumhuriyet’imizi bize armağan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve vatanımız, ülkemiz için çalışıp ebediyete irtihal eden tüm ecdadımızın ruhları şad olsun. Kısa zaman önce yaşanan ve hala yüreğimizde acısını hissettiğimiz 6 Şubat depreminde ölen tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Bizler Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutlarken; bir diğer yandan ise Filistin topraklarında yaşanan ve insan olmaktan utanırcasına izlediğimiz vahşet, yüreklerimizi dağlıyor. Tüm dünyaya sözde insan haklarının hamisi gibi davranan batı devletleri, yaşanan bu vahşete seyirci kalmış, Ortadoğu dünyası ise cılız tepkilerde bulunmuş, Türk Milleti ise Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Türkiye Büyük Millet Meclisine, tüm siyasi partilerden halkımızın bütün fertlerine kadar İsrail’in yapmış olduğu bu katliama tepki göstermiştir. Yaşanan bu katliamı tüm nefretime kınıyor, bir an önce Filistin halkının onuruna yakışır bir barışın gelmesini diliyorum.

Sevgili Simavlılar;

100 yıldan beri eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, ekonomiden adalete, savunmadan uzaya, spordan sanata ve daha bir çok alanda çağı yakalamada bize kılavuzluk yapan, milletimize yepyeni fırsatlar sunan Cumhuriyet güneşimiz her geçen gün daha da parlamaya devam etmektedir. Devletimiz tarafından başlatılan milli teknoloji hamlelerimizin rehberliğinde, savunma sanayinden otomotive, enerjiden sağlığa her alanda elde ettiğimiz başarıları görüp, hep birlikte daha iyisi için çalışmanın gayretinde olmalıyız. 100 yıl önce başlayan bu kutlu yolculuk, aklın ve bilimin ışığında gerçekleşen yeni kazanımlarla, inancımız ve imanımızın verdiği manevi güçle, ezelden beri bir an bile kaybetmediğimiz özgürlük ruhuyla, bu toprakları bizlere vatan yapan, bir hilal uğruna batan binlerce güneşimizin asil kanıyla tüm hızıyla, heyecanıyla devam etmektedir. Yurtta ve dünyada barışı kendine şiar edinen Türkiye Cumhuriyet’i, şu an geldiğimiz noktada; Irak’ta, Bosna’da, Azerbaycan’da, Libya’da, Suriye’de, Afrika’da, dünyanın her yerinde barışın temsilcisi, mazlumların yardımcısı olup tüm ülkelerin umudu olmuştur. Geçmişi Alparslan’ın, Osman Gazi’nin, Fatih’in, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve nice kahramanlarımızın şanlı zaferleriyle, Yunus’un, Mevlana’nın, Hacı Bektaş’ın, Pir Sultan Abdal’ın ve nice manevi şahsiyetleriyle, gönülleri fetheden eserlerle dolu olan yüce milletimiz, dünyada söz sahibi bir millet olma yolunda emin adımlarla yürümektedir.

Sevgili Gençler;

Bu kutlu yolculuğun yılmaz bekçileri olarak Ata’mızın sizlere verdiği Türk İstiklali’ni Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etme görevini yerine getireceğinize olan inancımız tamdır. Bu millet, sizlerden daha büyük başarılar beklemektedir. Az zamanda çok büyük işler başaran bir liderin varisleri olarak, damarlarınızdaki asil kanla yazacağınız yeni destanlarınız, çağlar boyunca okunmaya devam edecektir. İçinden geçtiğimiz bu tarihi süreçte herkes bilmeli ve unutmamalıdır ki Türkiye Yüzyılı başlamıştır ve bu yüzyıllık yeminden şartlar ne olursa olsun dönülmeyecektir.

Sevgili Simavlılar;

Dağları yırtarak devletler kuran, karadan gemiler yürüterek ülkeler fetheden, onlarca cephede yedi düvelle savaşıp düşmanı denize döken asil bir milletin çocukları olarak diyorum ki; “Gez oğlum Vatanına göz dikeni ez oğlum, Dostun kim, düşmanın kim sez oğlum, Tarihini, şerefinle yaz oğlum, çünkü dörtnala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim; bu memleket bizim. Daha nice 100 yıllar kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

BAYRAK GÖSTERİSİ UZUN SÜRE ALKIŞLANDI..

Öğrencilerin Atatürk ve Cumhuriyetle ilgili şiirler okuduğu, Cumhuriyet Bayramına ilişkin okullar arasında öğrencilerin katıldığı çeşitli yarışmalarda dereceye Defne Girgin, Firdevs Çetin ve Elif Bayram adlı öğrencilere ödüllerinin takdiminin protokol üyelerince yapıldığı ayrıca Cumhuriyetin 100.yılına ilişkin VTR gösteriminin izlettirildiği bayram kutlamasında Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesinin folklor ekibi ve Bayrak Gurubunun gösterileri Simav halkı tarafından uzun süre alkışlandı. Özellikle ünlü sanatçı Erol Evgin’in seslendirdiği 100. Yıl Marşı eşliğindeki Bayrak gösterisi hafızalara kazınırken, Simav Belediyesince Türk Bayraklarıyla donatılan Cumhuriyet Meydanı tarihi günlerinden birisini daha yaşadı. Bayram kutlamalarında bir ilk yaşanarak Halk Oyunları ekibi ikinci kez alkışlar eşliğinde gösterisini tekrarladı.

Törenler sırasında ise; Simav Eynal Yamaç Paraşütü ve Havacılık Kulübü pilotları Celal Akbulut, Fatih Ünlü, Mehmet Çamurlu, Cumali Aydın, Binnur Tekeli ve Mehmet Başar Cumhuriyetin 100. yılına özel gökyüzünde Türk Bayrağıyla selamlama uçuşu gerçekleştirdiler.

Cumhuriyet Bayramında önceki bayramlara nazaran halkın ve esnafların ev ve iş yerlerine daha fazla bayrak astığı görülürken, N.K.Anadolu Lisesi bandosu eşliğinde yapılan resmigeçit törenini daha sonra geleneksel olarak okulların, resmi ve özel kurumların araç geçişleri izledi.

BAYRAMA SON NOKTA CUMHURİYET YARENİNDEN

Sayısal açıdan mütevazı bir araç geçişiyle bayramın gündüz programı sona ererken Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyetimizin 100.yıldönümü kutlamalarının finali aynı akşam bu yıl kesintisiz olarak geleneklere bağlı 39.kez kurulan Simav Cumhuriyet Yareninin Belediye Kültür Merkezi Salonunda verdiği ücretsiz halk konseriyle son buldu.