Menü Kapat

SİMAV’DAN AMERİKA’YA HALI YOLCULUĞU

Konut ve barınılan her ortamda geçmişten günümüze kullanılan halılar yüzyıllar sonra da hükmünü sürdürürken, ebat, renk, desen, kullanılan ip ve boya renkleriyle günümüzün de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yapılan araştırmalarda halının tarihi Anadolu Selçuklu Devletine kadar dayanmaktadır. Buna göre Dünyada bilinen ilk halılar Orta Asya’da Türkler tarafından dokunmuş ve günümüzden öteye doğru yolculuğunu sürdüren halılar ev içinde ve genellikle yer örtüsü olarak kullanılan eşyaların başında gelmektedir.

GEÇMİŞTE VARDI BUGÜN DE VAR..

Osmanlıdan günümüze önemini ve değerini her zaman koruyan, evlenecek çiftlerin çeyizlerinde mutlaka yer alan halı; malzemelerinin üretilmesinde, halıların dokunmasında, pazarlanmasında ve kullanılmasında önemli bir ekonomik pastaya ve istihdama sahiptir.

SİMAV’IN İLK MARKA TESCİLİ ALMIŞ ÜRÜNÜDÜR..

Simav’a yaklaşık 100 yıl gelir getirici sektör olmuş, dokunmasında Uzak Doğu ve makineleşme faktörlerinin araya girmesi günümüzde Simav’ın ilk marka tescilli halıcılığı neredeyse bitme noktasına getirmiştir. Evlerin merdiven altlarında, küçük odalarında üretim yapılan ahşap halı tezgahların çoğu dokuma yapılmadığından yakacak odun olmuştur.

SİMAV, İHRACAT FİRMALARININ DOKUMA MERKEZİ OLDU..

Simav’da var olan halı dokuyuculuğu alanı ise günümüzde İstanbul, Kayseri. Aksaray merkezli halı firmalarına ‘dokuma merkezi’ olmuştur. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen halı dokumasını bilen bayanların bir araya gelerek dokudukları halılar ise makine halılarına inat üretilme devam etmektedir.

TARİHİ SİMAV HALISINA BENZEMİYOR AMA AYNI TEKNİKLE DOKUNUYOR..

İşte söz konusu halı dokuyucularının bir araya geldiği dokuma atölyelerinden birisi de Simav’ın Karşıyaka Mahallesi Karşıyaka Caddesinde bir evin alt katında yer alıyor. Aksaray Sultanhanı’ndan Alperen Temel adlı bir halı tüccarının Simav’ın Kuşu beldesinden Mustafa Ertaş aracılığıyla dokuttuğu halılar, Simav’ın marka tescilli halılarının dışında daha büyük ölçülerde ve daha alçak hav yüksekliğinde dokunuyor.

BÜYÜK BİR HALI 12 GÜNDE DOKUNABİLİYOR..

Gazetemize verdiği bilgide şehrin Hisarardı ve Tepecik mahallelerinde bazı uygun adreslerde de ihraç ürünü halıların dokunduğunu belirten Ertaş, “60 dolayındaki ev hanımının günde 8 saat ürerine çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlamaktadırlar. Her tezgâhta 4 bayan birlikte çalışarak yaklaşık 12 günde en büyük halıyı dokuyabilmektedir” dedi.

HALILARIN YOL GÜZERGÂHI; SİMAV-AKSARAY-AMERİKA

Amerika’dan gelen siparişler, istenen halı örnekleri ve ebatlarına göre dokunan halıların Aksaray bağlantılı olarak Amerika’ya ihraç edildiğini de sözlerine ekleyen Ertaş, dokunan halıların yaklaşık ölçülerini 10, 13, 16, 20, 28 metrekare olarak sıralarken isteğe bağlı daha büyük ölçülerde de halı dokunabildiğini bildirdi.