Menü Kapat

SİMAV’IN BAKKAL AMCALARI SON GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Türkiye’de en köklü meslekler içinde en saygını olan çarşı ve mahalle bakkalları, nüfusun arması, göçlerin yaşanmasına rağmen market zincirlerine bir bir teslim olup kepenk indiriyor.

Türkiye’de büyük kentlerden başlayarak yurda yayılan market zincirlerinden en fazla nasibini alan küçük şehirlerden birisi de Simav oldu. Eskiden her ailenin berberi, bakkalı, ayakkabıcısı ve tamircisi, ekmek fırını, kırtasiyecisi, terzisi olurken dededen toruna tüm aile bu meslek dallarının kendilerine yakın olanına giderken zincir marketler bu alanda bakkal amcaları saf dışı bıraktı.

DEVLET KISITLAMA GETİRMELİ..

Veresiye defterleri, hoş görüleri, günün her saatinde hizmet vermeleriyle unutulmaz esnaflar arasına yeri olan bakkallar her geçen gün Simav’da artış gösteren zincir marketlerin şubelerinin artmasıyla bir bir yok oluyor. Devletin bu durumu gördüğü halde, şehrin nüfusunu göz önünde tutarak kısıtlama yapmaması da yeni bakkal dükkânlarının açılmamasına en büyük etken.

HER ZİNCİR MARKET EN AZ 5-10 BAKKALI ETKİLİYOR..

Okulların ve üniversite birimlerinin açık olduğu zamanlarda günlük hareketli nüfusu 30 binleri aşan Simav’da açılan her zincir market açıldığı adrese yakın bulunan en az 5-10 bakkal dükkânının kapanmasına neden olduğu öğrenildi. Bu konuda gazetemize konuşan Simav Bakkallar Odası Başkanı Ramazan ışık, “Her kişinin geçmişte hayatının bir parçası olan, veresiye defteri ile toplamda vatandaşlara yönelik en büyük krediyi sunan, kartsız alışveriş yapılabilen, hatta borç alıp evimizin anahtarını bile teslim ettiğimiz Bakkal Amcalar Simav’da gittikçe azalmakla kalmadı adeta her caddede birer örneği var olma, ayakta kalma savayı vermekle meşgul” dedi.

SİMAV’DA DIŞARIDAN GELEN MARKET SAYISI; 20..

Simav’da 3 harfli bir marketin Tevfik Fikret Caddesinde başlattığı yerleşimin daha  şehrin çeşitli noktalarında B.. –Ş..-A…-S.. Tarım…. hatta Mik… Car…. gibi yaklaşık 20 marketle devam ettiğini açıklayan Bakkallar Odası Başkanı Işık, “Simav’ın 18 mahallesi resmen marketler zincirleriyle istila edildi. Bunlara en son devletin marketi olarak adlandırılan tarım Kredi Marketleri de katıldı. Marketlerin her hafta göstermelik indirimli kampanyaları kapılarında açılış saatini bekleyenlerle dolu olurken bazı günlerde kampanyalı ürünlerin markete 1 adet gelmesi sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Vatandaşlarımız mağdur olurken Bakkal Amcalarımız yok oluyor. Hâlbuki market savaşlarında ürün fiyatlarında önemli bir fark yok. Yaşananlar ise; marketlerdeki görevlilerin müşterilerin gözü önünde etiket değiştirme yarışını sürdürmeleri ve ne yazık ki hemşerilerimizin bu konuda yaşadıkları suskunluktur” ifadesinde bulundu.

MARKET SAVAŞLARI SON BULMALI..

Günümüzde toplam 20 tane süpermarket ya da zincir market şubelerinin bulunduğu Simav’da yeni şubelerin açılmasının beklendiğini de sözlerine ekleyen başkan Işık, “Bugün bazı bankaların bile kapanmayla yüz yüze kaldığı Simav’da 3 kez gelip 3 kez giden bir banka şubesini başkalarının da takip etmesi elbette yaşanacak. Tamamen tüketim toplumuna dönen, tarlaların boş, kiralık dükkânların çok olduğu Simav’da gerçekten küçük esnafın durumu çok zor. Artık market savaşları son bulmalı” diyerek sözlerini tamamladı.