Menü Kapat

SİMAV’IN SON KALAYCISI

Türk kültürünün Orta Asya’dan günümüze dek sürdürdüğü hayat içinde olmazsa olmazlardan birisi kabul edilen ‘kalaylı kaplar’  artık son günlerini yaşarken mesleğin ustaları da; çelik, plastik, melamin, granit ve ısıya dayanıklı kapların kullanımının yaygınlaşması nedeniyle kendiliğinden yok oluyor.

İnsanların yiyecek pişirmesi, pişirdiğini tabaklarda tüketmesiyle kullanıma başlanan ‘toprak kaplar’ artık bir iki istisna dışında günümüzde kullanılmazken, her tarafı kalaylanmış, kalayını koruyan bakır kaplarda pişirilen yemeklerin tadı hiçbir şeyi tutmadığı bir gerçek.

BİR USTA KALDI..

Pandemiye kadar gelen süreçte, önemli davet ve hayır yemeklerinin, sünnet ve düğünlerde sunulan yöresel yemeklerin kalaylanmış bakır kaplarda pişirilmesi pandeminin bitmesiyle adeta sona ererken, bakır kap alışkanlığı olan vatandaşların kendilerine özel bakır kaplarını kalaylatmaları ya da kalayı bozulmak üzere olan kaplarını tekrar kalaylatmalarında Simav’da sadece bir usta kaldı.

Yukarı Çarşı üçüncü şadırvan bölümünde yıllarca kalaycılık mesleğini sürdüren Çavdır Mahallesinden İsmail Keleş (69), mesleğinin ustası merhum babası Mehmet Ali Keleş’in mesleğini sürdürmenin onuruyla birlikte bir mesleğin yavaş yavaş yok oluşunu hatta ölümünü görmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.

YARIM ASRİ GERİDE BIRAKTI..

Eskiden her erkek evladın baba mesleğini sürdürdüğünü, kendisinin de bu açıdan kalaycılık mesleğine başladığını ifade eden Keleş, “50 yılı, yani yarım asrı geride bıraktığım mesleğimi çok sevmeme rağmen artık eskisi gibi her gün ateş yanmıyor, baca tütmüyor. En lezzetli yemeklerin pişirildiği ve yendiği gümüş gibi parlayan kalaylı bakır kaplar artık yeni nesil tabak, çanak, tencere ve kazanlara yenik düştü. Düğün ve hayır zamanlarıyla kalaylı kaplarda yemek pişirme tutkunlarının, ayrıca nostaljik bakır kaplama yaptırmak isteyenlerin dışında mütevazı dükkanıma gelen kalmadı. Kısacası keçecilik, semercilik, nalbantçılık, kilimcilik, hatta Simav’da da görüldüğü gibi ayakkabı tamirciliğin bile sonu geldi. Çıraklık için yıllardır gelen de yok. Ben ise mesleğimin Simav’daki son temsilcisi olarak direniyorum” diyerek sözlerini tamamladı.