Menü Kapat

SİYASETÇİ SEÇİM, VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE

31 Mart yerel seçimlerine yaklaşık 3 hafta gibi bir zaman kalırken, yurt genelinde olduğu gibi Simav’da da siyasetçi seçim, vatandaş ise geçim derdinde.

Kütahya’nın il merkezine en uzak ilçesi olarak bilinmekle birlikte Pazarlar, Şaphane, Hisarcık ve Manisa’nın da Demirci ilçesine komşu olan Simav, haftanın Çarşamba günleri bir il merkezi konumuna geliyor. Sağlıktan günlük tüketim mallarına, giyimden araç bakım ve tamir işlerine, termal turizmden doğa turizmine varıncaya kadar onlarca alanda binlerce vatandaşa merkez olan Simav, şehrin Osmanbey Ortaokulundan Yusuf Koyuncuoğlu İlkokuluna, Belediye Meydanından Cumhuriyet Meydanına, Sebze Pazarından Kapalı Çarşıya varıncaya kadar kurulan üretici ve tüketici pazarında  vatandaşlar haftalık ihtiyaçlarını gideriyor, sanayi sitesinde de her türlü araç tamir-bakım işlerini görüyor.

GEÇİM DERDİ..

İç Ege’de böylesine ekonomik, sosyal ve kültürel zenginliğe sahip Simav’da ön planda ne yazık ki, yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri değil, artık Türkiye’nin kronikleşmiş sorunu olarak gösterilen ‘geçim derdi’  yerini aldı.

FİYATLARDA ENFLASYON FARKINA RAMAZAN FARKI EKLENDİ..

Simav’ın Çarşamba Pazarında ve yaptığımız inceleme, gezi ve görüşmelerde geçim derdi kadar Ramazan öncesinde fiyatlardaki yükselişler göze çarptı. Pazar günü gecesi ilk oruç için sahura kalkacak olan vatandaşlar, yapmaya çalıştıkları ramazan alışverişlerinde: bir dizi kuru bamyanın 50 TL, 1 kilo Hurmanın 100-350 TL arasında, 1 dizi kuru patlıcan ve biberin 90 TL, 1 kilo gül reçelinin 60-100 TL, olduğunu gördü.

Merkezi Belediye Meydanı olan pazarda artık çoğu üreticiliği bitirmiş satıcı konumundaki sebze–meyve satıcılarında ise: domatesin TL olarak kilosu 25-30, Patatesin 20, Kuru soğanın 15, Ispanağın 30, portakalın15-20, 1 bağ maydanozun 10-15, rokanın 10-15, taze soğanın 15-20, pırasanın 20, Kerevizin 35, Havuç 20, salatalık 25, Ispanak 30, Karlıbahar 35, turp 20 TL. Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan zeytinlerde de fiyatlar yükselişte Zeytinler çeşidine ve yöresine göre kilosu 70 TL’den başlarken 150 TL’ye kadar satışta. benzer zeytinler marketlerde ise kilosu 200 TL’yi geçiyor. Simav Pazarında tereyağın kilosu 250-300 TL’yi bulurken en çok çeşidi olan ürün olarak öne çıkan peynirde ise fiyat aralığı 85-250 TL.

BALIK FİYATLARI DÜŞMÜYOR, YÜKSELİYOR..

Haftanın Çarşamba günleri Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Simav Belediye Zabıta Müdürlüğünün denetiminde açık tutulan Balık Pazarında ise balık fiyatları kırmızı et fiyatlarıyla yarışıyor. 10 dolayında balık satıcısının yer aldığı pazarda 100 TL’nin altında balık satın alınamazken bazı balıkların kilo fiyatları da şöyle: İstavrit 100, Uskumru  Alabalık 170, Hamsi 100-130, Sazan 120, Karadeniz Levrek 250, Karadeniz Çipura 250, Sardalye 100, Somon 300, Tavuk Balığı 150, Turna 150 TL.

SİYASET DÜNYASININ TEK DERDİ ‘SEÇİM’

Kendisi küçük siyaseti büyük olarak gösterilen Simav’da siyasi alanda seçimin önde gideni iki nedenden olayı belli. Birinci neden, CHP Lideri Özgür Özer ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in çatı görüşmelerinde yaşanan fırtınalı tartışmalarla çatıları uçurarak Simav’da beklenen tüm ittifak senaryolarının sonunu getirmesi. İkinci neden ise AK Parti’de Belediye Başkanı Aday Adaylığı sürecine dahil olmayan Ecz. Ahmet Kulat’ın AK Parti Genel Merkezi tarafından doğrudan Simav Belediye Başkanı olarak atanması. Durum böyle olunca 31 Mart Seçimlerinin Simav’da önde gideni AK Parti’den Ahmet Kulat ve ikinci sırada gösterilen MHP’den Kübra Tekel Aktulun. Siyasi çevreler seçimde sürprizlerin de olabileceğine dikkat çekerken en büyük sürprizin ‘Sandıkta İttifak’ olabileceğine de dikkat çekiyor.

MUHTAR ADAYLARI BAŞKAN ADAYLARINDAN HIZLI..

Tüm bunlar yaşanırken seçmenlerin mücadelesi de yukarıda da denildiği gibi geçim derdi. Ortalama 10 bin TL civarında olan emekli maaşının Simav’da bile bir aileyi geçindirmeye yetmediği iddia edilirken başkan adaylarının programlarında ilçede yeterince gelir artırıcı proje ve yatırım planlarının olmaması seçmenler tarafından eleştirilmekte.

Seçimlerin en çok koşturan adayları ise Mahalle muhtarları. Şu ana kadar muhtar adayları arasında kayıtlara geçen önemli bir tartışma yaşanmazken muhtar adaylarının adamakta ve söz vermekte siyasilerden geri kalır durumu olmadığı açıkça görülüyor..